Министър Сандов представи екипа си в комисията по околна среда в парламента

Снимки: Личен архив

Заместник-министър Тома Белев е с ресор биоразнообразиe

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов представи екипа си пред народните представители на заседанието на парламентарната Комисия по околната среда и водите.

Заместник-министър Тома Белев е с ресор биоразнообразие. „Доста важен ресор с оглед част наказателните процедури“, подчерта министър Сандов. Белев ще отговаря за националните паркове, регионалните инспекции по околната среда и водите и Националния координационен център. 

Заместник-министър Николай Сиджимов отговаря за секторите въздух и управление на отпадъците. „Два ключови сектори, имайки предвид предизвикателствата при съвместната работа с общините. Има множество натрупани проблеми с регионални депа, сметища и ФПЧ“, посочи министърът.

Заместник-министър Петър Димитров отговаря за сектор „Води“, басейновите дирекции и Оперативна програма „Околна среда“.

Министър Сандов съобщи, че под негово ръководство е дирекция „Политика по изменение на климата“ в МОСВ, защото това е част от неговите отговорности като вицепремиер по климатичните политики. Министърът отговаря пряко за Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Национален доверителен екофонд (НДЕФ).

„Амбициите ни са големи, има натрупани много проблеми в сферата на околната среда и водите. Един от индикаторите е 16-те наказателни процедури в сектора“, заяви министър Сандов.  Той отбеляза, че миналата седмица по време на парламентарния контрол в Народното събрание е обяснил подобрено за всяка една процедура на какво ниво е. „Четири са в съдебна фаза. Истината е, че с някои от тях няма да успеем да се справим, защото времето за конкретни действия не е достатъчно, за да спрем наказателни процедури или да спрем делата в съда в Люксембург“, поясни той. Екоминистърът посочи, че намерението е следващите 6 месеца да закрием 6 от наказателните процедури, а в рамките на календарната година да останат 8 или 9. „Реалисти сме, че не може да се закрият част от тях особено тези в съдебна фаза, а за други е необходимо сътрудничество от страна на местните власти, за което на този етап не мога да поема отговорност“, допълни Сандов.

На свой ред председателят Манол Генов заяви, че министър Сандов и екипът му може да разчитат на комисията по отношение на законодателните инициативи.

Министър Сандов изтъкна, че друг ангажимент на екипа на МОСВ е изсветляването на цялостаната дейност на институцията. „Това означава максимална прозрачност по отношение на всички процедури, по отношение на наличната информация, която е в министерството“. Според министъра има твърде много преписки в регионалните инспекции по околна среда и води, средно по 3 на ден на експерт, което е твърде много и не може да се обърне внимание на ключово важни въпроси.  „С общи оценки на определени зони ние бихме желали да намалим броя на тези преписки“, поясни той.

Министър Сандов отбеляза, че има сериозен натиск към служителите. „Вчера оповестих за едно недопустимо държание от страна на инвеститор в района на Източни Родопи, който си позволяваше да нагрубява служители на РИОСВ - Смолян и да казва, че независимо от тяхното решение той ще реализира своето инвестиционно намерение. За мен това е абсолютно недопустимо и оповестих тази част от записа на заседанието на регионалния екологичен експертен съвет“, обясни министърът и подчерта, че се надява това да е ясен сигнал  към всеки, който има отношение с държавата, че трябва всичко да е по закон, и обратното, ако има сигнали за корупция, държавата ще действа в защита на гражданите и бизнеса, защото неговата роля е да изпълнява закона.

На въпрос за изпълнението на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г. министърът отговори, че към 31 декември м.г. разплатените средства са 49% (1,649 млрд. лв.). Сандов посочи, че има забавяне по голяма част от проектите, а има такива, които са с критичен статус.

На заседанието беше разяснена необходимостта от нов проект за трасето на АМ „Струма“ при Кресненското дефиле. Стана ясно, че Европейската комисия /ЕК/ изисква нова оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на трасето на автомагистралата.  Министър Сандов посочи, че МОСВ ще изчакат и плана на Агенция "Пътна инфраструктура" и ще обсъдят проекта с Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

МОСВ ще започне демонстрационни и информационни проекти в частта на депозитната система за връщане на опаковки (пластмасови, стъклени бутилки и кенове). Предвижда се усъвършенстване на единната информационна система, в която да бъдат включат всички участници в управлението на отпадъците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK