Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

Снимка: БГНЕС

Тя каза още, че Министерството на правосъдието започва промени в закона за СРС

„Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен период в който ръководителите на закриваните съдилища и прокуратури да организират предаването на приключилите и висящите дела. През изминалите седмици чухме различни твърдения за невъзможност за изпълнения на действащия закон и за непълноти, чух за проблемите и днес. Но все пак мина един месец. Днес не чух какво е свършено през този период.“ Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет в отговор на искането за удължаване на сроковете за закриването на спецправосъдието.

Днес ВСС изслуша ръководители на прокуратури в София. Причина за изслушването бяха промените в Закона за съдебната власт, според които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити през юли.

„На всички въпроси има законодателни решения. Да, има много работа за вършене, да, тя е трудна работа, но това не означава, че не може да бъде свършена. Голяма част от въпросите са организационни и трябва да бъдат решени в рамките на ВСС", каза още министър Йорданова.  „Прокуратурата е единна и тя е едно юридическо лице. Прокуратурата има опит. Закривани са районни прокуратури и вие сте се справили много добре с това. Въпросът за архивите е уреден в правилника за администрацията, има съществуващи разпоредби. Става въпрос за регистратурите за класифицирана информация. Има действащ закон, има компетентен орган, който дава указания по прилагане на закона.  Не казвам, че е лесно, трудно е, именно затова има 3-месечен период, за да се организират тези дейности. Ще обсъдя всеки въпрос  с екипа си, не казвам, че разговорът спира. Диалогичен човек съм, отбелязах си няколко въпроса“, допълни министърът.

„В нито един от въпросите, които чух, не виждам нужда от законодателно изменение. Бяха поставени въпроси с дейността на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и този въпрос трябва да бъде обсъден внимателно. Разговорите са необходими, за да се спрат това желание за всяване на паника – няма основание за паника“, каза в заключение Йорданова.

Тя обясни,  че през следващите седмици Министерството на правосъдието ще започне промени в закона за СРС и припомни за решението по делото "Екимджиев и други срещу България", което се отнасяше за СРС и по него държавата ни беше осъдена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK