Министерството на земеделието, храните и горите награди ученичка от Гоце Делчев

Снимки: ПГ по МСС

Тя е десетокласничка в ПГ по МСС "Пейо Яворов"

Ученичката Христина Катранджиева от 10. а клас на ПГ по МСС „Пейо Яворов“, специалност Агроеколог, взе участие в кампания "Супер фермер" на конкурса "Моето стопанство 2", организиран от Министерството на земеделието, храните и горите, и получи най-голямата  награда в Благоевградска област – грамота и таблет. Днес наградата и беше връчена от представител на Министерството - г-н Укев, който посети училището.

Научен ръководител на десетокласничката е инженер – агроном Диана Ланева, преподавател в гимназията. Разбира се, за подобни успехи от голямо значение са и условията за работа, а в ПГ по МСС те стават все по-добри. Под ръководството на директора Ангел Живков се благоустроява не само учебният корпус, но и опитното стопанство, където има всичко необходимо за учебна практика.

Христина Катранджиева назовава своя проект „Вкусна академия”. Той е за производство и предлагане на натурални зеленчуци и еко обучение. 

Социалното предприятие „Вкусна академия” ще произвежда сезонни зеленчуци – домати, краставици, кромид/лук, чесън, марули, моркови, праз, зеле, копър и магданоз, които ще се предлагат на Общината за здравословно хранене на деца.

Ученичката определя за начални клиенти на продуктите децата от подготвителните групи на детските градини и тези от 1-ви и 2-ри клас.

В разработката категорично е заявено, че зеленчуците ще се отглеждат по природощадящ начин, без химия.

„С предварително сключен договор със Сдружение „Ветеринари в действие” ще ни се предоставя натурална тор от „Парка за магарета” в село Баничан. Ще ползваме и ефекта на зеленото торене. Друг наш партньор - „Общинско социално предприятие по озеленяване и благоустройство” в Гоце Делчев, ще предоставя цветя за борба срещу вредителите (босилек, фунди/тагетис, рицина и др.), пак с договор“, пише авторката.

Силно впечатление прави социалната насоченост на проекта. Чрез него се осигурява трудова заетост на трайно безработни хора и на хора с увреждания, за активно социално приобщаване.

Сериозно внимание се обръща и на възпитателния ефект.  „Забавлявайки се, децата да се обучават, да се изграждат като личности, като участват в отглеждането на зеленчуците или приготвянето на храна, произведена с тяхно участие. Така ще приемат здравословното хранене като начин на своя живот“, четем в обстойното изложение.

Както във всеки икономически проект, и в този е направен подробен финансов план на приходите и разходите, определят се маркетингът, екипът, начинът на популяризиране…

Но над всичко е посланието : „Здравословна храна и здрави и щастливи хора”!

 

КОМЕНТАРИ

Fermer21:19 - 22.12.2020
Браво на нашите баба и дядо.!
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK