Министерство на електронното управление иска да наложи българската кирилицата в сайтовете на администрациите

Снимка: Infomreja.bg

МЕУ се обърна към Националната художествена академия

Министерсво на електронното управление (МЕУ) търси взаимодействие с академичната общност за налагане на българска форма на кирилицата в институционалната идентичност на публичната администрация.

МЕУ се обърна към Националната художествена академия (НХА) с желание на екипа за взаимодействие с академичната общност и сътрудничество за разработването и установяването на шрифтове с българска форма на кирилица, които да се използват в печатни и електронни документи, както и в приложения, уебсайтове и портали на държавната администрацията.

Това е една от идеите, залегнали в новите Правила за институционална идентичност на интернет сайтовете и портали на държавната администрация.

“Правим това изцяло с цел запазване на българската идентичност в един глобален свят и като част от европейското семейство на развити демокрации, но със свои уникални черти и своя писменост. Искаме да съхраним и развием националната идентичност вплетена в буквите и да я направим част от изграждането на българската институционалност", каза министър Божанов.

“Търсим експертно мнение относно най-подходящия подход за създаване и налагане на българска форма на кирилица. Ефективният екранен шрифт не е само дизайн, а изисква и сложна техническа реализация. Съвременната практика в областта на шрифта предполага сътрудничество на много нива и на специалисти с различни компетенции. След проведени срещи и разговори с шрифтови дизайнери, работим върху цялостно решение за налагане на българската форма на кирилица”, добави Божанов.

Целта на новите правила е да създадат единна рамка за институционална идентичност, и да гарантират, че всяка администрация при разработването на своите интернет сайтове и портали ще предостави максимално добро потребителско преживяване на гражданите и организациите. Наред с това, в правилата допълнително бяха включени изисквания относно ползването само на шрифтове, които включват знаците от българската форма на кирилицата от страна на държавната администрация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK