Мигдин пред колектива на НПГ: Не съм бил предател, не съм писал доноси

Благой Мигдин, снимка: infomreja.bg

„Да, бил съм вербуван, но нито съм подписвал декларация, нито съм писал някога доноси срещу когото и да било“. С тези думи директорът на НПГ „Димитър Талев” в Гоце Делчев -Благой Мигдин, е застанал пред колектива на управляваното дълги години от него училище, за да обясни по чисто човешки начин гръмналата преди седмица новина за принадлежността му към Държавна сигурност, изнесена официално от Комисията по досиетата.

Мигдин е уверил колегите си, че никога не е бил предател, че не се е занимавал с писане на доноси и друго подобни дейности, с които да е в услуга на службите, коментираха учители от елитното неврокопско училище. Той обяснил и тезата си, че това бил начинът някогашните служби на ДС да използват подобни прийоми, за да имат козове в даден момент и така да спекулират със съдбите на по-бедни, но будни хора от региона.

На нарочно свиканата среща в НПГ „Димитър Талев“ училищният директор споделил, че през целия си съзнателен живот не е навредил на никого, помагал е на всеки, поискал помощта му, и няма никакви причини да изпитва срам или вина за изнесените данни за него от Комисията по досиетата.

„Резултатите от професионализма и успеваемоста на учениците ни от плодовете на нашия съвместен труд вече години наред са много по-важни от някакво си празно картонче“, е продължил с откровенията си пред учителския колектив Мигдин.

Педагозите от НПГ определиха решението на Мигдин да застане открито пред тях като достойна и мъжка постъпка и заявиха, че не са приели никак скандално или трагично информацията за агентурното минало на директора си.

От изнесеното от Комисията по досиетата е видно, че Благой Мигдин е бил вербуван на 14.12.1978 г. от покойния вече старши лейтенант от ДС Илия Лукманов от Гоце Делчев, смятан и до днес за вербовчик №1 в региона. Именно той година по-късно е регистрирал картончето на Благой Мигдин – на 20.11.1979 година. Мигдин е свален от отчет през 1989 г.  

Преди седмица общо 117 директори и заместник-директори на средни училища от цялата страна бяха осветени като агенти на ДС. От Гоце Делчев вторият официално оповестен сътрудник на Държавна сигурност е заместник-директорът на Помощно училище „Васил Левски“ - Борислав Тонев.

 

КОМЕНТАРИ

123456789017:57 - 01.12.2013
Много точно казано - съдете по делата не по ДУМИТЕ
Аман от злобари12:35 - 01.12.2013
За всички,които се палят.Кой какъв е бил ли е по-важно или какъв е в момента?Ако се огледате в целият Благоевградски регион дали има професионална гимназия с толкова висок рейтинг и успели ученици.Дали има друго училище с реализиран прием по всички професии на 99%,Дали има други училища където за да станеш учител ти трябват солидни връзки и знания.Та аз си мисля,ако има проблем,че е бил агент -това как се е отразило през последните 23 години на неговото управление.Реализирани,свободни по дух ученици.Сигурно "вината" е в Агент "Страхил".
каква долна напаст01:01 - 30.11.2013
Има ли още мераклии за поста на Мигдин бе ,ебати и долното племе Каква оставка ви гони ,някой си нямалда запише детето си в гимназията на Мигдин щото искал той да е директор . Азпък мойте и двете деца ще ги запиша в неговата гимназия .Я престани бе не успелия да искаш оставки вече ,неразбрали че твойта с директорството приключи. Нито даскал нито директор а на Мигдин ти и такива като тебе само вода може да му носите. Е и какво като е бил агент ,ти не си ли по голям и по опасен от него доносник . Той поне има доблестта а ти мишок многолик?????????????????????
колко Бръмбари има бе21:27 - 29.11.2013
Бръмчат повече Бръмбар-и нещо.....

FACEBOOK

//