Масов скок на цените: С 2 лв. повече увеличават „цената на красотата“

Снимка: pixabay

Масово увеличение на цените се наблюдава в голяма част от студиата за красота

Масово увеличение на цените се наблюдава в голяма част от студиата за красота. Причината – увеличение на цените на консумативите.

Изправени пред свършен факт, фризьори, маникюристки и козметички са принудени да вдигнат цените на услугите си с до два лева.

„Всеки месец дистрибуторите на козметика и материали за еднократна употреба идват при нас с различни цени на продуктите. Ние, дори и те, не можем да предвидим колко ще ни струва кутия ръкавици, маски, бои за коса, лакове следващият месец“, споделя Ивелина Постолова.

Тя работи като козметик от 10 години и подобно увеличение на цените не е наблюдавала. Ивелина споделя, че досега не ѝ се е налагало да вдига цените на услугите си, но сега предстои такова.

„Налага се да кажа на дългогодишни клиенти, че вдигам цените – макар и с малко, но нито за мен, нито за тях това е приятно, защото на практика аз не вдигам цената на дадена услуга за лична печалба, а за покрива на определен разход.“

Ивелина е една от многото в бранша, които редом с тези си разходи плащат и наем за помещение, в което работят, а цените на тока и вода също се покачват, което силно притеснява бизнеса.

„Ние и преди пандемията – задължително, работим с маски и ръкавици, за нас носенето на предпазни средства не е новост, но преди две години цената им беше различна, а сега се налага да даваме по минимум 25 лв. за кутия ръкавици, а за да ги „спечеля“ тези пари, то трябва да увелича цените. Няма откъде.“

Ивелина признава, че три месеца през 2020 не е работила и не е успяла да се включи в нито „един параграф“ за помощ от държавата като едноличен търговец. В този период тя е плащала и наем, и ток, и вода, въпреки че не е ползвала помещението. Надява се да няма следващи локдауни, а относно увеличението на цените Ивелина споделя:

Мит е, че инфлация няма или тя е около 5%. Не само нашите услуги, всяка една – от хляба до това да купиш дрехи на детето си, се увеличава, ала заплатите ни не растат пропорционално. Докога ще имаме бизнес, не зная!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//