Манолова: Президентът да прояви смелост и да даде възможност да се приемат законите, важни за хората

Снимка: ИБГНИ

За над 110 млн. лв. компенсации за туризъм и ресторантьори, призова Манолова в парламента

Президентът да прояви смелост и да даде възможност да се приемат законите, които са важни за хората, след като не се намери мандатоносител с характер, смелост и грижа за хората, бизнеса и върховенството на правото. Очаквахме БСП да не върне скоропостижно мандата и да даде възможност да бъде приета актуализацията на бюджета, Планът за възстановяване и устойчивост да бъде изпратен в Брюксел и да се приемат законите за реформа в съдебната система.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на брифинг в парламента днес.

Избори 2 в 1 не са толкова страшни. По-страшна е кризата 3 в 1, която очаква хората наесен. Сметките за ток, вода и парно ще са по-високи, увеличават се цените на основните хранителни продукти, предстои безработица след срива, който ще настъпи в бизнеса заради пандемията, каза Манолова.

Внасяме предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета за подкрепа на засегнатите от пандемията сектори – туризъм, транспорт, земеделските производители и животновъдите. Внасяме предложение да бъдат насочени 70 млн. лв. за пряка финансова подкрепа на засегнатите сектори от земеделието, каза тя.

Настояваме освен повишаването на всички пенсии с 12,5 % от 1 октомври, минималната пенсия да стане 369 лв. и до края на тази година пенсионерите да получават добавката от 50 лв. По този начин за пенсионерите с най-ниски пенсиите подкрепата става 109 лв., допълни Манолова.

Призоваваме министърът на туризма на 7 септември, когато се очаква да влязат в сила новите противоепидемични мерки, да обяви с какви мерки държавата ще подкрепи туристическия бранш в ограничаването на дейността на част от сектора. Подготвили сме конкретни предложения за подкрепа на туризма, посочи тя, а Живко Табаков – народен представител от Бургас заяви, че предложението е туризмът да се подкрепи със 110 млн. лв.

75 млн. лв. са предвидени за компенсация на фиксираните и променливите разходи, 31,5 млн. лв. за PCR тестове за входящ и изходящ туризъм, екскурзоводите и планинските водачи и 6,5 млн. лв. за еднократна помощ до 8000 лв. за самоосигуряващите се лица - екскурзоводите и планинските, посочи той.

Парламентарната група иска и удължаване с една година на мярката 35 евро за субсидиране на седалка в самолетите, както и досега действащата мярка от 60/40 да бъде променена на 80/20.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK