Лъвче Терез почина няколко месеца преди да навърши четири години

Снимка: 4 лапи

Терез страдаше от неврологични проблеми и влошена бъбречна недостатъчност

ЧЕТИРИ ЛАПИ с тъга съобщава сърцераздирателната новина, че спасеното от Зоокът Разград през 2018 г., лъвче Терез почина няколко месеца преди да навърши четири години в центъра за диви котки FELIDA в Холандия.

Терез страдаше от неврологични проблеми и влошена бъбречна недостатъчност. Бъбречната недостатъчност е често срещана при по-възрастните животни от семейство котки, но при по-младите животни, с труден старт в живота, тя може да се развие и по-рано. Преди няколко седмици тази диагноза „настигна“ и Терез. Бяха взети всички възможни мерки, но стана ясно, че въпреки тях - Терез отслабва стремително и след задълбочена медицинска консултация, се потвърди, че му липсва енергия да продължи да се бори с отслабващото си тяло и няма шансове да се възстанови. Тъжната новина идва само десет месеца след като в следствие на подобни неврологични проблеми почина и брат му Масуд. 

„За разлика от много от лъвовете, които постъпват при нас, Терез и Масуд бяха имали шанса да бъдат отгледани с любов и грижа от спасяването си до идването си и след това.“ Това каза Симоне Шулц от спасителния център FELIDA. „Въпреки че не можеха да се движат много добре, те използваха платформите за забавление в центъра и си играеха като деца. Лъвчетата бяха наистина щастливи тук. Хората в България направиха това възможно – те им подариха любовта, щастието и възможността да се радват на живота. Българите трябва да са горди с това!“

ЧЕТИРИ ЛАПИ с тъга припомня историята на малките лъвчета Терез и Масуд и тяхното спасяване:

През 2017 г. в Зоокът Разград се родиха малките лъвчета Терез и Масуд. Те са две от трите родени по това време лъвчета, едното от които, е починало скоро след раждането. Тъй като родителите на Терез и Масуд са брат и сестра, техните родители също – те са плод на близкородствено размножаване от няколко поколения. Това е порочна практика, носеща със себе си предпоставки за редица генетични проблеми за животните и тяхното влошено здравословно състояние в дългосрочен план. Когато Терез и Масуд се раждат, Зоокът Разград има седем лъва. По-големият брат на Терез и Масуд – Иван Асен, който към момента на раждането им е на около две години, се намира в много тежко състояние. Той е бил затворен в мръсно вътрешно помещение, без достатъчно храна и вода, страда от проблеми на костите, ставите и мускулите заради обездвижване и заради други генетичните проблеми, отново - в резултат на близкородственото размножаване на родителите му. 

През 2017 г. граждани от цяла България се присъединиха към искането лъвчетата да бъдат изведени от зоокъта и да им бъде оказана спешна специализирана помощ. Следват няколко напрегнати месеца, в които екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ организира спешни ветеринарни прегледи, лечение и реално преместването на част от животните. Четирите възрастни лъва бяха кастрирани от ЧЕТИРИ ЛАПИ, за да се предотврати бъдещо размножаване и раждане на нови малки. 

Фондация „Дивите животни“ и ЧЕТИРИ ЛАПИ заедно изведоха от Зоокът Разград малките лъвчета Терез и Масуд. Спасен беше и Иван Асен, а по-късно бяха преместени и възрастните лъвове Рая и Хектор. Със съдействието на Зоопарк София, изведените животни намериха временно убежище преди да се намери постоянно решение, а от „Дивите животни“ положиха всеотдайни грижи за отглеждането на Терез и Масуд. Последваха дебати, срещи и протест пред МОСВ за бъдещето на лъвчетата. През 2018 г. Терез и Масуд бяха преместени в спасителния център на ЧЕТИРИ ЛАПИ FELIDA в Холандия за рехабилитация, а Иван Асен беше преместен в Зоопарк София за лечение, като по-късно – и той беше преместен в спасителния център. 

Спасяването на животните обаче не означава край на историята и, за съжаление, това не винаги е достатъчно, за да компенсира проблемите, допуснати при развъждането и отглеждането на животните в неподходяща среда в началото на живота им. 

Във FELIDA здравословното състояние на Терез и Масуд беше наблюдавано внимателно от специализирани гледачи. Но неврологичните проблеми и двигателните умения на Масуд се влошиха. Медицински прегледи в университета в Утрехт потвърдиха, че той страда от деформиран гръбначен стълб, вроден дефект, резултат от близкородственото размножаване. За кратко време състоянието напредна до степен, в която причиняваше на Масуд силна болка. След консултации с неврологични специалисти и ветеринарни лекари, специалисти по диви животни стана ясно, че това състояние не може да бъде лекувано и екипът на FELIDA се сбогува с Масуд. 

Днес, десет месеца по-късно и малко преди да навърши четири години, казваме последно „сбогом“ и на Терез. 

От организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ апелираме за прекратяване на  близкородственото и неконтролирано размножаване на диви животни в българските зоопаркове.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK