Лукашенко иска въоръжени патрули да следят за реда в Беларус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той твърди, че страната е изложена на риск от престъпления от "екстремистки характер"

Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова органите на реда да създадат патрули с леки оръжия по улиците на градовете в страната, за да гарантират сигурността на хората, предаде Ройтерс.

"Хората трябва да се чувстват в безопасност у дома, на работа, на улицата, по всяко време на денонощието", каза Лукашенко във видеозапис от среща с висшите органи за сигурност на страната.

Той заяви, че докато нивото на престъпността в Беларус намалява, страната е изложена на риск от престъпления от "екстремистки характер".

"Днес това е най-важният аспект на поддържането на законността и реда - потискане на действията на бандитите и предотвратяване на загубата на души, които все още не разбират напълно как чуждите куратори се насочват към тях", казва той във видеоклипа.

"Предупреждавам министерството на вътрешните работи, КГБ, специалните служби, всички, прокуратурата - всеки: ние трябва да поемем контрола върху това. Нашите момчета от патрулите трябва да са по улиците... Патрулите трябва да са въоръжени с леки оръжия, поне пистолети".

Лукашенко е близък съюзник на руския си колега Владимир Путин и подкрепя инвазията на Москва в Украйна.

Миналата седмица той каза, че няколко "саботьори", включително украинци и беларуси, са задържани на границата на двете страни в хода на "контратерористична операция" и че подобни групи биват задържани "2-3 пъти седмично".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK