Лорер: Новината, че България ще получи отсрочка за ембаргото, показва, че нуждите ни са отчетени от ЕК

Снимка: БГНЕС

За отсрочката Bloomberg се позова на преработения проект за санкциите

Зарадвах се на новината, че България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол, това показва, че нашите нужди са отчетени от Европейската комисия, коментира за БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

По-рано днес Bloomberg съобщи, че страната ни ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г. Медията се позовава на преработения проект за санкциите. Според текста, в който се цитират запознати, Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода „Дружба” - основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

Зарадвах се на тази новина, доколкото показва, че твърдата позиция на България в защита на европейските правила показва страната ни като стабилен партньор и нашите нужди са разбрани от ЕК, която подготвя пакет с изключения, в който са включени държави като България, нуждаещи се от време за такива санкции”, коментира Лорер. По думите му това предложение на ЕК ще бъде рамкирано в съответното предложение.

Още на 13 май пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, съобщи, че има уверения от Еврокомисията, че ще бъде взето предвид нашето искане да бъдем включени в списъка със страните, на които ще бъде дадена отсрочка във връзка с ембарго върху вноса на руски петрол. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2