Лазар Груев в Банско: Съдът е последната брънка от веригата за справяне с корупцията

Лазар Груев, снимка: gustonews.bg

Много жалко е, че България е на последно място по този показател. Но според мен има неразбиране на проблема. Това ми прилича на опит проблемът да се прехвърли от болната глава на здравата. Това е поредният опит да се търси необходимия грешник и той да е някъде в друга система. Така председателят на ВКС Лазар Груев коментира факта, че страната ни е на последно място по корупция в ЕС. Той направи коментара на семинар в Банско, на който магистрати от цялата страна дискутират проблемите на трансграничната престъпност.

Груев бе категоричен, че проблемът с корупцията у нас трябва да се приема като сложно явление, за чието решаване съдът е последната брънка от веригата.  

„По различни причини, известни на хората, до съд достигат много малко случаи на корупция. До съд достигат само онези случаи, които са разкрити, доказани, според прокуратурата и внесени от нея в съда. Крайно време е да престанем да говорим за корупцията и да търсим необходимия грешник, а да си вършим работата”, заяви върховният магистрат. Според него първо трябва да се премахнат условията, които създават различни корупционни практики.

„А това е наша обща грижа, иначе няма никога да излезем от порочния кръг”, увери Груев. Той допълни, че магистратите си знаят добре проблемите и собоствените си недостатъци. Те обаче не се оплаквали, не прехвърляли проблемите си на друго място, а търели начини да се справят сами.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK