Костадинов на консултациите: Най-доброто решение е да отидем на нови избори

Снимка: Президентство

Цикълът консултации приключи

Съставянето на правителство в рамките на 47 парламент е една трудна и много отговорна задача, защото тя се извършва във време на каскада от кризи. Тази задача изисква тяхното решаване и в също време изисква усилие от политическите партии в парламента, от народните представители за търсене на условие и възможности за създаване на мнозинство в рамките на този парламент.

Това каза Радев на последните за деня и за самия цикъл на консултации с ПП Възраждане.

Изисква и усилия за прокарване на важни закони, които да гарантират началото на изпълнението на Плана за устойчивост. Разбира се, приемането на актуализацията на бюджета, което просто не търпи отлагане.

Най-важната криза е кризата на доверие - доверието и решаването на проблемите, може да стане от тези политически сили, които всъщност носят доверието на гражданите и е много важно управлението на една съвременна европейска държава да може да се базира както на нови идеи, но и на политически опит.

Изисква също така всяка политическа сила да може да отстоява своите виждания за България, но и да има необходимата коалиционна култура и да прави компромиси. Вашата партия е характерна с категорична позиция, която вземате по редица обществени теми, и затова за обществото ни е важно да знае и вашата оценка на политическата обстановка към момента.

Независимо дали ще бъде в този парламент или отиваме на избори, защото това показва практиката, натам сочат всички тенденции, че е нужна наистина ясна политическа култура за работа във формат на коалиции, без които България просто няма как да излезе от настоящата политическа криза, каза Радев.

Костадинов благодари на Радев за бързото свикване на консултациите.

Това показва, че сте загрижен за ситуацията в страната и за изхода от политическата криза, тъй като нашето виждане е, че основният и най-бърз начин за преодоляване на тази криза, която е предизвикана до огромна степен от действието на и бездействията на сегашния кабинет, са предсрочните избори - колкото по-скоро, толкова по-добре.

От тази гледна точка насрочването на тези консултации в рамките буквално още на деня, в който беше връчена оставката на правителството, е ясен знак към българско общество, че оценявате ситуацията и цялата и сериозност и нямате намерение да пилеете излишно време на България.

Ние считаме по абсолютно същия начин, че България няма повече време за губене най-добрият начин за излизане от тази много тежка криза - криза на доверие, тежка икономическа, информационна криза, която в момента тепърва започва да се развихря - единственият начин за преодоляването и завръщането поне отчасти на доверието на българските граждани към българския политически елит са новите избори.

От тази гледна точка ние считаме, че този парламент е изчерпан, но не смятаме, че бихме могли да имаме каквито и да било разговори с която и да е партия.

Особено след гласуването миналата седмица по отношение на Македония, където ясно за пореден път се очертаха не червени линии, а буквално разломни каньони между нас и всички останали вътре в парламента.

Най-доброто решение е да отидем на нови избори. Не бива да се губим никакво време повече, защото трябва да има ново правителство преди началото на зимата.

Радев заяви, че с тази среща завършват и консултациите за съставяне на правителство.

„Цикълът консултации приключи. Предстои връчване на мандат на първата политическа сила.“

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK