Косово: Сътрудник на сина на Вучич е бил част от терористичната група в Банска

Снимка: Getty images

ЕС е подготвил пакет от мерки за Сърбия като "отговор на терористичната атака на 24 септември в Банска"

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла съобщи, че на мястото на терористичното нападение от 24 септември в село Банска полицейските части са открили личните документи и колата на Милорад Йевтич, приближен на Данило Вучич, син на сръбския президент Александър Вучич.

Чрез публикация в профила си във Facebook Свечла заяви, че от последните пет посещения на сина на Вучич в Косово четири пъти той е бил в една и съща кола заедно с Йевтич. Освен това терористът Йевтич е идентифициран от органите на реда като един от нападателите на войниците от силите на НАТО в Косово (КФОР) на 29 май в Звечани.

"Остава агенциите за сигурност и следствието да установят дали освен Вучич и висшите сръбски държавни структури в планирането и организирането на терористичния акт в Банско и Звечани е участвал и неговият син", написа министър Свечла преди две седмици след терористичния акт в Банско, при който беше убит Африм Буняку, член на косовската полиция.

По-рано докладчикът на Европейския парламент за Косово и депутат от Зелените Виола фон Крамон заяви, че е подготвен пакет от мерки за Сърбия като "отговор на терористичната атака на 24 септември в Банска".

„Не бих ги нарекъл санкции, защото те трябва да бъдат одобрени от Съвета, но говорим за политически и финансови мерки, които ще нанесат щети на правителството на Сърбия“, каза Фон Крамон пред албанския Juronuz, предаде RTK2 . Тя каза, че сръбският президент Александър Вучич трябва да сътрудничи и да осигури подходящо разследване на събитието от 24 септември.

„Вучич контролира много неща, които се случват в Сърбия. Трудно е да се мисли, че той не е бил наясно какво се случва по отношение на придобиването на оръжие и организирането на агресивната група. Въпреки това не мисля, че Сърбия се интересува от голяма военна атака или война“, каза тя.

Фон Крамон заяви, че се обсъжда ново предложение за нерешени въпроси в диалога Косово-Сърбия, но не даде подробности.

"Това, което разбрах, е, че много дипломати изготвят друго предложение как да процедират. Не мога да дам повече подробности в момента", каза Фон Крамон. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//