Корнелия Нинова: Въпросът за разполагане на чужди войски не е обсъждан от правителството

Снимка: БСП

„Искаме диалог и деескалация на напрежението с Русия“

Въпросът за разполагане на чужди войски не е обсъждан от правителството. Искаме диалог и деескалация на напрежението с Русия. Това заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова по повод напрежението НАТО-Русия и конфликтът в Украйна.

Друг въпрос също стои на дневен ред – напрежението по оста НАТО-Русия и конфликтът в Украйна. Чуват се разнопосочни сигнали от членове на Министерския съвет.

Искам да е ясно едно – този въпрос не е дискутиран в Министерски съвет и няма решение на правителството. Всички изразени дотук мнения са лични мнения. Ние вчера не заявихме позиция, защото днес имаме своя най-висок форум и е добре да обсъдим тук този въпрос. БСП сме избрали своя път още през 2004 г., когато сме решили да подкрепим членството на България в НАТО, това е факт. Но България е суверенна и независима държава и взима решенията си самостоятелно и вън от всякаква чужда намеса, независимо откъде идва.

Ние не желаем да бъдем въвличани във война. Настояваме да се намали напрежението и споровете да се решават с дипломатически средства. Искам да прочета какво е написано в коалиционното споразумение на настоящото правителство за взаимоотношенията ни с Русия. И също да помоля партньорите да се придържат към текстове, които сме подписали всички заедно.

В правителственото споразумение пише следното: "Възстановяване на диалога с Русия в рамките на политиката на Европейския съюз и развитие на равноправни отношения, основани на принципите на международното право. Сфери на сътрудничество с Русия: икономика, енергетика, туризъм, култура и образование. Подкрепа за Минския процес за дипломатическо разрешение на конфликта в Източна Украйна с мирни средства. Подкрепа в рамките на ЕС и НАТО за деескалация на противопоставянията в Черноморския регион."

Това е от официалния документ на българското правителство за отношенията България-Русия, заяви Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa