Комисията по досиетата разкри принадлежност към ДС на четирима преподаватели в ЮЗУ

Снимка: Infomreja.bg

Проверени са общо 77 лица

Комисията по досиетата разкри принадлежност към Държавна сигурност на четирима преподаватели в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Проверката на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е извършена на лица по чл. 3, ал. 2, т. 3 – председателите и заместник-председателите на университетски и факултетски общи събрания – Югозападен университет „Неофит Рилски“ - Благоевград.

Проверени са 77 лица. Три лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона.

След като проучи и обсъди наличните материали Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия установи четирима души, бивши агенти на ДС.

Това са: Александър Димитров Грозев - председател на Общото събрание на Факултета по изкуствата от 2001 г. до 2004 г.; Иван Методиев Петров - заместник-председател на Общото събрание на Правно-историческия факултет от 2009 г. до 2015 г.; Йордан Петров Величков -зам.-председател на Общото събрание на Правно-историческия факултет от 2003 г. до 2005 г.; Станимир Георгиев Трифонов - зам.-председател на Общото събрание на Факултета по изкуствата от 2011 г. до 2015 г., председател на Общото събрание на Факултета по изкуствата от 2015 г.

Комисията установи принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на 4 лица, данните за които не подлежат на публикуване по силата на чл. 30, ал. 1, т. 1 от Закона.

 

КОМЕНТАРИ

орлово око04:17 - 07.05.2022
А двойката Миланов-Юруков? Или за тях се знае отдавна!
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK