Колко милиона и за какво похарчи Министерският съвет за ден

Снимка: Infomreja.bg

Пенсии, помощи, добавки и ремонти са в списъка

Приблизително 2 100 000 пенсионери ще получат добавка от 50 лв. към пенсиите си за месец април. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии.

За изплащането на добавките за месец април правителството ще отпусне допълнителни 105 000 000 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г.

Изплащането на добавка от 50 лв. към пенсиите всеки месец започна през август 2020 г. То е стъпка за подкрепа на пенсионерите, планирана в пакета със социално-икономически мерки на правителството.

Правителството отпусна 2 079 673 лева по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища в периода 2020 - 2022 г. Средствата са за стартирали проекти за разширение и реконструкция на училища и за строеж на нова детска градина.

В град Гоце Делчев се проектира изграждане на нов учебен блок на Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий". В Стара Загора се реконструира съществуващата сграда на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи, а в Казанлък стартира изграждане на допълнителен корпус на Профилираната природо- математическа гимназия "Никола Обрешков". В Бургас ще бъде построен филиал на ДГ „Морско конче" към ДГ „Раковина" и друг филиал към ДГ „Синчец" в кв. „Горно Езерово". Ще бъде реконструирана и надстройка на съществуваща сграда към Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. В Малко Търново стартира проектирането на пристройка на детска градина "Ален мак" в село Звездец, а в Свиленград - дейности по изграждане на детска градина "Снежанка". В Добрич ще бъде изградена нова сграда за ДГ "Слънчице", а в Ботевград ще бъде направено преустройство и пристройка на ДГ „Кокиче".

По програмата са одобрени 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси. В рамките на три години ще бъдат отпуснати общо 210 милиона лева. Целта е да бъде намален недостигът на места в детските ясли, градини и училища, да се осигури достъп на всички деца до предучилищно образование от 4-годишна възраст и да има условия за преминаване на едносменен режим. 

Правителството одобри изменение на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014- 2020 (ОПРР) с цел осигуряване на допълнителен ресурс за укрепване на капацитета на здравната система в България за справяне с последиците от кризата, възникнала в резултат на пандемията COVID-19, както и за реакция при бъдещи кризисни ситуации.

Финансирането се предоставя по линия на инструмента REACT-EU, чрез който се осигуряват допълнителни средства по структурните фондове за периода 2020 - 2022 г. за операции в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Със средствата ще бъдат обособени изолирани структури и ще бъде доставено необходимото медицинско оборудване за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 за 105 болници, включително апарати за подобряване на дишането, монитори за жизнени показатели, рентгенови мобилни устройства, ехографи, дефибрилатори, газово-кръвни анализатори и др. Предвижда се доставка на тестове и консумативи, необходими за тестване на дарената кръв в центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19, както и разширяване на производството на кръвна плазма в два трансфузионни центъра.

Ще се финансират и мерки за електронно здравеопазване и телемедицина, включително осигуряване на устройства за електронен обмен на медицински документи, оборудване за общопрактикуващи лекари и лекари-специалисти за дистанционно наблюдение на пациентите в райони с неблагоприятни условия, оборудване за пациентите за дистанционно наблюдение, внедряване на системи за архив и пренос на образни изследвания и подпомагане на аптеките за успешно внедряване на електронни рецепти.

Предвиденият ресурс е в размер на 129,3 млн. лв., а бенефициент на подкрепата ще бъде Министерството на здравеопазването, включително в партньорство с общини или общински лечебни заведения. 

Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 10 млн. лв. по бюджета на Столична община за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди, улично осветление, светофарни уредби, релсов път; изграждане на видеонаблюдение; реконструкция на сграда за детско лечебно заведение и придобиване на софтуер.

Чрез бюджета на Министерския съвет за източноправославното вероизповедание, на Българската православна църква - Българска патриаршия се предоставят 3,062 млн. лв. за ремонтни дейности по храм-паметника манастир „Рождество Христово" - Шипка.

Необходимите средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2021 година. 

Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 28 719 472 лева по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г., за извършване на второ авансово плащане по договор за реализация на инвестиционен проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски".

Реализирането на инвестиционния проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски" ще способства за придобиване на нови и повишаване на съществуващите способности.

С реализирането на проекта ще се преодолее технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост. В допълнение, проектът ще способства за изграждане на способностите на декларираната в НАТО бригада от „тежък" тип. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на системата за колективна сигурност на Алианса. 

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2021 г. С проекта на постановление се цели одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2021 г. в размер на 4 267 250 лв. за финансова подкрепа на програми и проекти за подпомагане на индивидуални артисти-изпълнители, упражняващи свободни професии в областта на музикалното изкуство. Средствата ще бъдат предоставени на Национален фонд „Култура“ за реализиране на програми с цел финансиране на индивидуални артисти-изпълнители, упражняващи свободни професии в областта на поп и рок музиката и джаза. 

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 7 млн. лв., с които да бъдат осигурени лични предпазни средства, медицински изделия, лекарствени продукти и дезинфектант за борбата с пандемията от COVID-19.

На база анализ за изразходваните количества за предходни периоди е установено, че наличностите от лични предпазни средства и материали в склада и тези, които вече са предоставени на лечебните заведения към 01.02.2021 г., биха били достатъчни за период от около два месеца при тези нива на заболеваемост и при настоящото потребление.

За да бъдат обезпечени потребностите на здравната система, ще бъдат закупени лични предпазни средства, медицински изделия, лекарствени продукти и дезинфектант, вкл. и за резерв, на стойност около 7 000 000 лв. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK