Колективът на СОУ-Сатовча посрещна 16 първолаци, през май изпраща 20 абитуриенти

Снимки: СОУ - Сатовча

16 първолаци са новото попълнение в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Сатовча. В първия учебен ден те бяха посрещнати в школото със специален ритуал от директора Милко Сиркьов, целия учителски колектив и по-големите батковци и каки.

Общо 310 са обучаващите се в 16-те паралелки в сатовчанското училище през  учебната 2015-2016 година плюс 15-те ученици, избрали самостоятелна форма на обучение.

В първия учебен ден бе обявено за закрито поради липса на ученици ОУ „Пайсий Хилендарски" в с. Боголин. Оказа се, че тази година родителите на учениците от Боголин масово са преместили децата си да учат в съседните села Вълкосел в община Сатовча и Абланица, община Хаджидимово.

Така училището в сатовчанското село Боголин, което бе оставено почти на самоиздръжка, стигна до закриване. Благодарение на разпореждането на началника на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов, за тази учебна година директорът на боголинското училище Красимир Даутев и учителката в школото са преместени на работа в двете училища - във Вълкосел и Абланица, като тяхно задължение е да придружават на отиване и връщане в ученическите автобуси малчуганите от Боголин.

Под въпрос е оставено за тази година закриването на още едно училище в община Сатовча. Става въпрос за учебното заведение в село Жижево, където учениците са под 10, но за догодина там се очаква да постъпят 15 деца в първи клас.

Директорът на школото в Жижево е заявил пред ръководството на РИО - Благоевград, че вече е подписал декларации с родителите на бъдещите първокласници, че ще запишат децата си в родното им село.

На заседание на Общинския съвет в Сатовча предстои да бъде гласувано съгласие за закриването на основното училище в Боголин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//