Кои ще са новите депутати от Пиринско в 48-ото Народно събрание?

ГЕРБ-СДС ще има четирима сигурни депутати

ГЕРБ-СДС е безапелационният победител на тези избори в Благоевградска област. Коалицията има подкрепа от 30,73%. За нея са гласували 34 851 избиратели. В сравнение с предните парламентарни избори през ноември подобрява резултата си с 3,84 на сто.

ГЕРБ-СДС ще има четирима сигурни депутати. Първото място е отредено за водача на листата и бивш министър на транспорта – Росен Желязков. В 48-ия парламент отново влиза Стефан Апостолов от Симитли, който въпреки че е последен в листата, традиционно има най-голям брой преференции. Този път гласовете в негова полза са 7357.

Другите двама народни представители от коалицията са Костадин Стойков от Петрич – трети в листата, с 4163 преференции, и Георги Георгиев от Сандански – под №4 в листата, с 3652 преференциални гласа.

В следващото Народно събрание не успя да влезе общинският лидер на ГЕРБ в Благоевград и бивш управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, Росица Димитрова. Тя бе втора в листата, но събра едва 2646 преференции.

Втора политическа сила в Първи многомандатен избирателен район е ДПС. Партията на Мустафа Карадайъ също подобри представянето си с 18,71% и 21 221 гласоподаватели, като измести от досегашното ѝ място ПП „Продължаваме промяната“.  

Движението ще има най-малко двама депутати. Това са водачът Делян Пеевски и Елхан Кълков от Сатовча, който е трети в листата. Халил Летифов, който бе под №2, ще влезе в Народното събрание от Стара Загора. Тъй като има остатък от гласове, при преразпределението на ЦИК не е изключено ДПС да има и трети народен представител в Пиринско. Ако получи трети мандат, той ще е в полза на Фатима Йълдъс от Белица.

За „Продължаваме промяната“ са гласували 15,67% от избирателите в областта, което е спад с 4,23% от предишните парламентарни избори. Партията ще има двама депутати – водачът Андрей Гюров и вторият в листата – Владимир Табутов. Методи Байкушев беше втори по брой преференции - 1114, но резултатът му се оказа недостатъчен, за да стане народен представител. Необходими му бяха 1244 гласа, или 7% от всички гласове за листата.

Коалиция „БСП за България“ е четвърта политическа сила. Тя има подкрепа от 10,66% - леко завишен резултат в сравнение с този от ноември 2021 г., когато имаше 9,79%.

Коалицията получава един мандат в Пиринско. Кой ще го заеме засега остава въпросителна, която е в ръцете на лидера на БСП – Корнелия Нинова. Освен в Благоевград, тя бе начело и на листата в 25 МИР в София. Ако Нинова реши да влезе от столицата, то областта ще бъде представена от Богдан Боцев от Гоце Делчев. Боцев беше пети в листата, но събра най-много преференции – 2102.

ПП „Възраждане“ също ще има един депутат в Пиринско. Водач е заместник-председателят на партията Цончо Ганев, който обаче е начело и в Бургас. Ако той предпочете морския град, в парламента ще влезе адвокат Цвета Рангелова. Партията на Костадин Костадинов записа резултат от 6,43%.

Коалиция „Български възход“ има 4,73% и най-вероятно ще има и свой първи народен представител в областта в лицето на водача Надежда Самарджиева.

Преразпределението на ЦИК обаче може да лиши формацията на Стефан Янев от мандат за сметка на трето депутатско място в полза на ДПС.

„Демократична България“ не получава мандат. Гласовете в нейна полза са 3,76%. За партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“, са гласували 3,27%.

3 102 души са избрали графата „Не подкрепям никого“.

В област Благоевград са гласували общо 116 504 избиратели, което е 37,19%.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK