КНСБ подготвя протести заради недостатъчни средства в бюджета за висше образование

Снимка: Infomreja.bg

Не се вижда ясен ангажимент за ръст на доходите на служителите

Синдикатът "Висше образование и наука" към КНСБ започва подготовка за протестни действия заради недостатъчното средства за сектора, предвидени в бюджета за тази година, пише БНР.

"За системата на висшето образование и науката в Бюджета за тази година няма средства, независимо от многото проведени реформи и обещания. Не се вижда ясен ангажимент за ръст на доходите на служителите, който поне да компенсира ръста на минималната работна заплата, на цените и вече загубената покупателна способност. Няма диалог със социалните партньори. Търпението и академичното поведение са изчерпани". Това са само част от акцентите от позиция на синдикат "Висше образование и наука".

"Няма средства за комплексната оценка за качествено обучение, за повишаване на работните заплати на нашите специалисти - "бакалавър" и "магистър", за нашите изследователи. Нашите колеги, които са на власт в момента - и министър-председателят, и министърът на образованието и науката, когато бяха от страната на академичната общност, мислеха като нас. Сега, от другата страна на политическите решения някак си забравиха за проблемите на академичната общност", коментира председателят на синдиката проф. Лиляна Вълчева пред БНР.

"Ако исканията на синдиката не бъдат изпълнени не само, че ще информираме европейските партньори и институции, но и ще организираме реални протестни действия", посочиха от КНСБ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK