Книга, паметник и изложба за 110-годишнината от рождението на Стоян Венев

снимки: infomreja.bg

С редица прояви в Кюстендил отбелязват 110-годишнината от рождението на великия майстор на четката Стоян Венев.

В продължение на няколко седмици, любителите на творчеството му ще могат да се насладят на 140 негови творби – маслени бои, акварели и молив, притежание на Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил и от колекцията на други галерии.

Впечатляващ е броят на автопортретите, които той е рисувал. Освен това на платната има и много портрети на неговия колега Владимир Димитров-Майстора.

„В творбите му винаги има лека закачка или намигване. Рисува с едри краски, едри форми и лаконизъм на композицията. За него няма да прозвучи като клише твърдението, че е „емблематичен художник” – с разпознаваем щрих и тематика“, споделят от храма на Майстора.

Стоян Венев е роден в с. Скриняно, община Кюстендил. Завършва Художествената академия, специалност Живопис, при проф. Борис Митов, проф. Стефан Иванов и проф. Димитър Гюдженов.

Дарованието му се проявява с еднаква сила както в живописта, така и в карикатурата. Стоян Венев е член-съосновател на Дружеството на новите художници.

Някои от произведенията му се основават на антифашистки идеи, заради което е подвеждан под отговорност. Дългогодишен редактор е на в. „Стършел”.

По идея на Инициативен комитет предстои Общинският съвет в Кюстендил да разгледа предложение за изграждането на паметник на великия художник.

Идеята за това идва от вече покойния кюстендилец и журналист Никола Чавдаров и поета Георги Струмски. Предстои да бъде издадена и книга, която ще бъде нещо повече от каталог за Стоян Венев.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//