Кметът на Струмяни: "Клепало" ще има голяма икономическа полза за региона

Снимка: Infomreja.bg

Новината се посреща с изключително положително отношение и подкрепа

Изграждането на граничния контролно-пропускателен пункт "Клепало" между България и Република Северна Македония ще има голяма икономическа полза за региона, каза в интервю за БТА кметът на община Струмяни Емил Илиев.

За ускоряване на работата по граничния пункт се договориха вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и македонските му колеги - министрите на транспорта и съобщенията Благой Бочварски и на местното самоуправление Горан Милевски, съобщиха вчера от МРРБ. Министрите участваха в заседанието на работна група "Инфраструктура, транспорт, свързаност" в рамките на правителствената среща между двете държави.

Новината се посреща с изключително положително отношение и подкрепа, посочи кметът на община Струмяни, на чиято територия е бъдещият граничен пункт. "Проблемът е, че за този контролно-пропускателен пункт разговорите се водят от 40 години и през определен период от време търпят развитие или задържане", коментира Емил Илиев. Изразените от общинския кмет очаквания и надежди са, че договореностите ще бъдат изпълнени и ще започнат строителните дейности.

Проектът е с голяма икономическа полза и е предпоставка за развитие на общината, посочи Емил Илиев. В Струмяни основният поминък е лека промишленост, основно шивашки цехове, оранжерийно производство, земеделие и животновъдство, както и добив и преработка на мрамор и скални и облицовъчни материали. Общината не е богата на ресурси, но отварянето на ГКПП "Клепало" ще доведе до увеличаване на потока от туристи и ще раздвижи търговията от двете страни на границата, допълни Емил Илиев.

Освен по-добрия обмен на човешки ресурси и капитали, изграждането на граничния пункт ще има положителен ефект и върху уеднаквяване в стандарта в общинския център и останалите двадесет и едно села, които се намират на територията на община Струмяни. Това вече се вижда с извършения ремонт на третокласния път Струмяни - Раздол. "Ние наблюдаваме през тези три години ефекта от развитието на инфраструктурата с асфалтирането на 24-километровия участък преди разклона за граничния пункт. С този нов асфалтиран път хората започнаха да се завръщат през съботно-неделните дни, започнаха да реновират къщи, започна едно развитие на туристическата дейност като организирано колоездене, приключенски туризъм и преоткриване на красотите на Малешевско-Огражденския регион", допълни Емил Илиев.

Осигуряването на връзка между общините Струмяни и Берово, разположени от двете страни на границата, ще оживи региона и ще има благоприятни ефекти върху сътрудничеството между държавите, каза още кметът на Струмяни. Ползата ще е за малкия и средния бизнес в района, но индиректно ще е в много по-големи мащаби, допълни той. "Това ще осигури по-добра свързаност между общините от средната част на Република Северна Македония и Санданско-Петричкия региона и в посока Кавала и Атина в Република Гърция", коментира Емил Илиев.

Строителството на новия граничен пункт ще се финансира с 10.3 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество България - Северна Македония в периода 2021-2027 г., съобщиха от МРРБ. По нея ще се доизградят и рехабилитират довеждащите пътища до границата от Струмяни и от Берово. Министрите от двете държави са начертали и стъпки за ускоряване на изграждането на ГКПП "Клепало". До края на февруари се очаква да бъде проведено първото официално заседание на Смесена експертна комисия за определяне на параметрите му.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk