Кметът на община Петрич, Димитър Бръчков: Честит Ден на българските занаяти!

Този ден се отбелязва на църковния празник Петровден

Честит Ден на българските занаяти!

Този ден се отбелязва на Петровден.

От незапомнени времена хората са се научили да си изработват разнообразни предмети, необходими за техния бит, като съдове за хранене, музикални инструменти, бродирани ризи с български шевици, съдове за събиране на плодове, картини за украса на домовети им и много други необходими вещи за ежедневния им живот.

По този повод те избират свой празник, наречен Ден на българските занаяти, в който се включват хиляди хора, които ръчно в древността са сътворявали, а днес комбинират и интегрират своите познания със съвременна техника. Техните творения са наречени произведения на изкуството и са особено тачени днес, в съвремието, както от българите, така и от чужденстранните гости на България, за които тези произведения са особено интересни.

Такива занаяти се предават от поколение на поколение и се осъвременяват и усъвършенстват за радост на всеки човек.

Нека по този повод да поздравим всички занаятчии, които радват очите ни със своите оригинални древни и съвременни творения, които са на почит във всеки дом и на всеки фестивал и празник!

Много млади хора решават да сключат брак с български национални носии, а други ги носят всекидневно, за да докажат преклонението си пред родното творчество, пред българското.

Честит празник на всички вас, които милеете за българщината, която извира от вашите сръчни ръце и оригинални умове!

Бъдете здрави, одухотворени и дълголетни! Честит празник!

 

Димитър Бръчков

Кмет на Община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK