Кметът на Долна Рибница, Стефан Златинов: Поклон пред паметта на Мануш войвода!

Снимка: Infomreja.bg

Днес се навършват 116 г. от кончината му

Уважаеми българи, скъпи жители на село Долна Рибница и община Петрич,

Днес, на 3 февруари 2024 г., съгласно каноните на Бълъгарската църква, в 10.30 ч., ние, жителите на с. Долна Рибница, ще се поклоним пред паметта на Мануш войвода на неговото лобно място и ще отбележим 116 години от неговия незабравим подвиг като виден деец на Българското националноосвободително движение в Македония, като войвода на ВМОРО.

Израснал в с. Ново село, Струмишко, той остава в нашето съзнание като непоколебим революционер, безумен идеалист и проповедник за свободата на България, респективно за Петричкия край.

По времето на Илинденско-Преображенското въстание той преминава в нелегалност и създава пунктове за пренос на оръжие, когато се водят тежки борби с турският аскер. Той се отличава с обаятелно слово на агитатор, което завладява умовете и сърцата на поробените българи и ги присъединява към четата, а в Петрич го прославят като свой местен герой, изявен за освободителното дело на региона.

Ние по традиция никога не пропускаме да се поклоним дълбоко пред неговата славна памет и да му поднесем китка цвете в чест на неговите освободителни подвизи!

Поклон!

 

Стефан Златинов

Кмет на село Долна Рибница

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK