Кметът на Благоевград: Установихме едно от депата, от които се разпространяват кучета в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

ИНФОМРЕЖА се свърза с Бойко Гренцке, за да коментира темата

Съвместна акция между полицията и Община Благоевград се проведе на територията на града и село Логодаж.

В операцията се участвали още и служители на БАБХ и НАП.

Установихме едно от депата, от които се разпространяват кучета в Благоевград. Това депо е маскирано под формата на приют, държан от фондация. Там се складират кучета, а след това се разнасят на територията на Благоевград. Днес са били подготвени две кучета, които да бъдат пуснати от „приюта“ в района на старите гробища в града, каза на брифинг Илко Стоянов – кмет на Благоевград.

Кучетата са били без ушна марка.

Организаторът е Бойко Гренцке, който е работил в общинския приют. Това е човекът, който е един от основните вносители на кучета в града и причинител на всичко, което се случва в града. След като не спират да се внасят кучета, то обществото реагира. Общината не приветства тези действия, но сами не можем да се справим, добави Стоянов.

Кметът съобщи, че именно днес, само за днес, са регистрирани 3 отровени кучета и една котка в града. Предстои аутопсия на труповете, а едно от животните е оцеляло и се лекува, със средства, предоставени от дарители.

Имаме законодателство, което не е адекватно на проблема, каза Стоянов и призова бъдещите депутати да вземат законови мерки по темата.

Стоянов разкри и схемата, по която се прави търговия с бездомни животни. А именно: Лице прибира бездомни кучета от други общини и ги внася на територията на община Благоевград. Една част от кучетата са настанени в село Логодаж, където се намира така нареченият „приют“, който обаче се оказва, че няма документи за такъв, а самият имот е закупен от западноевропейска фондация. Останалата част от животните се разселва из града. Всички обаче кучета са снимани и предлагани чрез социалните мрежи за осиновяване основно в Западна Европа. Ако има осиновител, то кучето от улицата бива заловено отново и изпращано до Германия, например. Приютът основно се издържал от дарения, затова постоянно се правят призиви именно от Бойко Гренцке за средства за храна и вода за животните.

Кметът обаче заяви, че ще сигнализира и до НАП, която да извърши проверка на Гренцке и за това дали стандартът му на живот отговаря на доходите, които законно той получава.

Това, което видях в стандарта на живот на този човек, бе шокиращо, каза Стоянов.

Автомобилът, с който са превозвани кучетата от Логодаж до Благоевград, не съответства на нормите за транспорт на животни. Оказва се, че лекият автомобил е дерегистриран.

Във входа на проверка, извършена на пътя между Логодаж и Благоевград, са установени двама мъже и две кучета. Установено е, че автомобилът е дерегистриран. Съставени са съответните актове, а по отношение на лицата се работи за установяване на съпричастността им към друг вид незаконна дейност. Лицата са приведени в Районно управление. В присъствието на Гренцке е извършена проверката на двете лица, които са пътували с автомобила, каза Красимир Уруджолов, началник на Първо РУ-Благоевград.

Илко Стоянов каза, че в момента общинският приют е препълнен, но Общината ще поеме грижата за 30-те кучета в Логодаж, за да може да се спре търговията с животни.

Дирекция „Строителен надзор“ към Община Благоевград пък е установила днес, че постройките, в които живеят животните в Логодаж, са незаконни.

Приемаме кучетата, които са „внесени“ сега, както винаги се случва. Няма подобна криза с кучета в друга община в Благоевградско, дори в страната, каза Стоянов.

БАБХ е издала и предписания за затваряне на „приюта“ в Логодаж.

ИНФОМРЕЖА се свърза с Бойко Гренцке, за да коментира темата. Той заяви пред медията ни: "Идват избори!".

Гренцке заяви още, че ще започне да „изнася“ кучета от приюта си край село Логодаж като ще викне доброволци, които да приберат животните.

Бойко бе категоричен, че приютът му се издържа изцяло и само от дарения. Той отрече каквато и да била информация, свързана с това, че разселва кучета в Благоевград.

Според Бойко, причината кметът Стоянов „да говори така по негов адрес“ е, че Бойко се отказал да работи в общинския приют за 500 лв. месечно възнаграждение.

Самият Бойко покани медията ни на среща, за да покаже документи за това, че грижата за животните се осъществява само чрез дарения.

Припомняме, че преди месец Община Благоевград съобщи за установени нови 20 бездомни кучета на територията на града. Множество са и сигналите от нападнати хора.

Относно приюта в Логодаж, за който се грижи Гренцке, при откриването му той предизвика протест на местните.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008807137759

КОМЕНТАРИ

Иван16:10 - 21.09.2022
Тези гнусни селяни и помаците който превзеха града изгониха хората ние който сме от Блг си намразихне града заради тези маймуни от югозапада... отвратителни са ...
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK