Кметът на Белица: Разрешение за отстрел има, но мечката ще бъде прогонена, а не убита

Снимка: Infomreja.bg

Състоянието на пострадалата жена се подобрява

Министерството на земеделието, храните и горите е дало разрешение на горското стопанство в Белица за отстрел на мечката, нападнала жена в гората.

„Нашето желание е да прогоним мечката, а не да я убием“, заяви пред ИНФОМРЕЖА кметът на Белица Радослав Ревански.

Днес в 11 ч. в града се състоя среща межди жителите на общината, кмета и служители на горското стопанство, на която бяха набелязани мерки как животните да не „вредят“ на човека и човекът на животните.

Част от мерките за „мирно съжителство“ предвиждат изтегляне на хринилките за диви животни в гората в по-високата част. Също така ще бъде строго съблюдавано за изхвърлянето на хранителни отпадъци в района на Парка за танцуващи мечки и Рила фън парк, за да не бъдат привличани диви мечки.

„Срещата беше много полезна. Запознахме хората с поведението на дивите животни, когато са изплашени и как самите берачи превантивно да се предпазят“, каза още Ревански.

Той заяви, че не иска да събира хора за лов на мечката, която няма гаранция дали ако се отстреля ще е самата „нападателка“, а иска тя да бъде прогонена и да се съхрани живота ѝ, както и този на берачите на гъби и билки в района.

От МБАЛ-Разлог, пък заявиха за медията ни, че се подобрява състоянието на пострадалата жена, чиито 4 деца, съпруг и майка я очакват да се прибере вкъщи.

А междувременно берачите не спират работа и продължават обходите си в гората в търсене на гъби и билки, което е едно от основните препитания в района.

В своя позиция от ЧЕТИРИ ЛАПИ обявиха също:

Организацията се противопоставя на отстрела или преместването на диви мечки от естествената им среда. Молим властите и техните експерти по дивата природа да направят всичко възможно за професионална оценка на случая, за споделяне на откритията и да се концентрират върху всички други възможности, за да спасят живота на мечката и да осигурят благосъстоянието, спокойствието и имуществото на хората. По отношение на злополучния инцидент, станал около Адрианов чарк близо до град Белица в петък, съчувстваме за случилото се с жената и се надяваме тя да се възстанови бързо.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK