Кметът на Белица: Мечката е видяна отново на пътя, чакаме разрешение за отстрел

Снимка: Infomreja.bg

Изтеглят гъбарите от гората

„Сутринта в 6.45 ми звънна телефона, с разтревожен глас ми казаха, че мечка е нападнала жена в района на „Мечкарника“ в Белица. Обясниха ми, че става въпрос за дива мечка, която е нападнала гъбари. Буквално 5 минути, след като хората са влезнали в гората мечката е нападнала жената. В гората са били мъж, жена и две деца. Мечката е атакувала в гръб жената, а останалите са започнали панически да викат, може би и това е бил ключовия момент, за да я остави. Това обяви пред ИНФОМРЕЖА, кметът на Белица Радослав Ревански, който е на мястото на инцидента.

В момента пострадалата жена е настанена в болницата в Разлог, има разкъсвания по почти цялата лява част на тялото. Най-сериозна е раната на рамото, без опасност за живота е

„Сега на място сме всички ресорни институции , още в 7 часа сутринта информирах областния управител, който от своя страна съобщи на РИОСВ и полиция. Много е сложна процедурата по отстрела на хищника, но аз като кмет направих предложение. Оказва се, че трябва да се направи протокол и да чакаме министъра на земеделието и този на МОСВ, да вземат решение. Информирал съм и ловджиите, които са в готовност, но не можем да предприемем нищо и да нарушим закона.

Мечката и друг път сме я виждали, това каза и един от горските. Засичана е и на камерите на Парка за танцуващи мечки. Буквално преди час мечката е видяна отново, но този път край пътя, обяви още Ревански.

Поради тази причина той забрани достъпа за жители и гости в парка, за да няма риск и евентуално втори инцидент. Всички гъбари, които бяха в гората са изтеглени, очакват още двама от тях да слязат. Организиран е и транспорт.

Кметът сподели още, че в района има стотици ловджии, които са готови да отстрелят животното. Само в Белица дружинките са три. Ревански отбеляза, че в района на парка има регистрирани и други мечки и е важно да се намери конкретната – нападнала жената.

Димитър Иванов – началник на Парка за танцуващи мечки над Белица, обяви, че обектът ще остане затворен заради блокирането на пътя.

В района на Парка има мечки, които винаги са били там – тоест са постоянни обитатели.

Без причина мечките не нападат, каза Иванов, който уточни, че подобни случай не са инцидентни, а чести, заради подплашване на мечката докато почива или при бягство на мечката и случайна среща с гъбари.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

радко09:03 - 04.07.2021
заради една мангалка искат отстрел на мечката ИЗБИРАМ КРАСОТАТА НА ПРИРОДАТА БАБА МЕЦА ДА ЖИВЕЕ
Мустафа09:08 - 03.07.2021
Еее Радко че оправи нещата, тамън лесно ще краде гората, не че сега му е трудно
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK