Кюстендилски ученик с отличие за кратък анимиран филм

Снимка: Личен архив

Посветен е на историята и забележителностите на Кюстендил

Осмокласникът Николай Банчев от ПГИМ „Йордан Захариев“ – Кюстендил, e класиран на първо място в своята възрастова група на областния кръг на националното състезание по информационни технологии „IT Знайко“ в категория Програмист. Отличието е за проекта му „Тайните на времето“.

„Тайните на времето“ е трети епизод от серия кратки анимирани филмчета, посветени на историята и забележителностите на град Кюстендил. Идеята за поредицата се заражда по време на миналогодишното издание на състезанието „IT Знайко“. Главните герои Бохо и Знайко са на гости на приятеля си Ники и заедно с него разкриват вълнуващи тайни от историята на родния му град.

В настоящия епизод тримата се пренасят в средновековния Велбъжд. Ники разказва историята на част от символите на града – Пирговата кула и уникалната 600-годишна часовникова камбана, чийто звън и до ден днешен се чува от всички краища на града.

Целта на поредицата е да представи исторически факти и местни легенди по един увлекателен и забавен начин. „Това ще провокира децата и тийнейджърите от Кюстендил да погледнат на заобикалящата ги градска среда от нова перспектива. А защо не и да стимулира любопитството на туристите и да привлече повече посетители в града“, обявиха от професионалната гимназия в областния град.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK