Кирил Петков на официално посещение във Ватикана и Рим

Снимка: МС

На 23 май премиерът ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република на 22 и 23 май. По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, премиерът и ръководената от него официалната българска делегация ще бъдат приети на аудиенция от главата на Римокатолическата църква и ще се поклонят пред светите за българите места в Рим.

На 23 май сутринта премиерът Петков ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин Философ. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит – Антоний. След това министър-председателят Кирил Петков ще се поклони пред мощите на Св. Кирил.

По-късно същия ден по традиция Негово Светейшество ще посрещне българската делегация в Апостолическия дворец. След аудиенцията министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.

В базиликата „Свети Петър“ премиерът Петков ще поднесе венец на олтара на Св. папа Йоан Павел Втори.

В състава на българската са включени писателят Георги Господинов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, а също и заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, представители на Светия синод и на католическата църква в България.

По време на посещението си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с италианския си колега Марио Драги. Двамата правителствени ръководители ще обсъдят двустранни въпроси и актуални теми от европейския дневен ред.

След традиционното посещение в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, премиерът ще се срещне с делегацията от Република Северна Македония, водена от министър-председателя Димитър Ковачевски. 

В Рим министър-председателят Кирил Петков ще поднесе венец на бюст-паметника на знаменития български хайдутин и революционер Капитан Петко войвода.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK