"Изгонването на 14 български дипломати е мека мярка, но е трябвало да се случи и влиза в цялата стратегия на Русия за намеса в предстоящите избори на България." Това заяви пред БНТ бившият зам.- външен министър Милен Керемедчиев.

По думите му този акт е вмешателство във вътрешните работи на България, защото атакува правителство, което вече не е на власт. Русия би искала в следващите избори да има много по-приятелски ориентирани към нея партии, които да влязат в Народното събрание", допълни той.

Керемедчиев посочи, че по дипломатически протокол гоненето на дипломати, след като вече са обявени едните за персона нон грата, става в рамките на няколко седмици. Според него Русия се е забавила с реципрочната мярка, след като Кирил Петков отзова 70 руски дипломати.

Според него тази мярка е доста мека и дори не е реципрочна, тъй като България не само изгони 70 дипломати и служители, но и закрих Генералното консулство на Руската федерация в Русе и намалихме като цяло броя на руските дипломати в страната.

Той посочи, че гоненето на 14 български дипломати - 4 дипломата и 10 технически служители, не е намаляване на общата бройка на нашата мисия в Русия. Това означава, че ние можем да ги заменим с нови лица, които да бъдат одобрени от руската страна, допълни Керемедчиев.

Керемедчиев изтъкна, че е очаквал по-сериозни мерки от страна на Русия като затваряне не българското Генерално консулство в Санкт Петербург.

Припомняме, че на 28 юни бяха изгонени 70 дипломати на Русия, които, според тогавашния премиер в оставка Кирил Петков, са били посочени от българските специални служби като хора, които са свързани с руското разузнаване и са работили срещу интересите на нашата родина.

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова заплаши със спиране на дейността на руското посолство и дори със скъсване на дипломатическите отношения между Русия и България. От руското външно министерство също заявиха, че обмислят своите бъдещи действия, като не могат да изключат нищо.