Журналисти разкриха план на Кремъл за влияние върху политиката на балтийските държави

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планът предвижда да се ограничат действията на НАТО в Литва, Латвия и Естония

Разследване на журналисти от Германия, Литва, Латвия и Естония разкри стратегически документи на Кремъл за оказване на руско влияние върху вътрешната политика на балтийските държави. Подобно разкритие имаше по-рано за Молдова и Беларус, съобщава БНР.

За разлика от стратегията на Кремъл за Беларус и Молдова, балтийските държави не трябва да бъдат дестабилизирани, а да се увеличи руското влияние сред населението и да се ограничат действията на НАТО в трите членки на Алианса.

Според журналистическото разследване, публикувано днес от обществения германски оператор ARD, балтийската стратегия е разработена от Президентската дирекция за трансгранично сътрудничество, подразделение на администрацията на Путин, още през лятото на 2021 година. Тя включва подкрепа за проруски партии, включително създаването на неправителствени организации за укрепване на връзките на руското малцинство в балтийските държави с "историческата им родина".

Инструмент в политиката на Москва отново трябва да бъде енергетиката, става ясно от журналистическото разследване. Електропреносната мрежа на трите държави все още е свързана с Русия.

Друга основна цел на кремълската стратегия е ограничаването на действията на НАТО, в това число предотвратяването на изграждането на натовски военни бази, и по-конкретно разполагането на ракети със среден обсег в Литва. Срещу това агитират от месеци проруски политици във Вилнюс.

Президентът Ингрида Шимоните коментира разкритията с думите, че не е изненадана.

"Предприемаме всичко необходимо за преодоляване на енергийната зависимост от Русия", допълни тя пред медии.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//