Йотова за заседанието на Съвета по сигурността: Означава дълбока пропаст вътре в некоалицията

Снимка: Infomreja.bg

Тя каза още, че не е чула достатъчно убедителни аргументи нито от противниците нито от застъпниците на това дерогацията да остане до 15 март

Като "тежък прецедент" определи вицепрезидентът Илияна Йотова начинът, по който протече днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, пише БНР.

"Това означава, че се вкарва съмнение и недоверие в един орган, който е призван за това да се грижи за сигурността на всички български граждани. Това означава една много дълбока пропаст вътре в некоалицията - вече и по тема, свързани с националната сигурност на страната.

Ако България бъде заподозряна, че като държавна политика заобикаля санкциите, това ще бъде още един аргумент в ръцете на нашите европейски партньори, особено на тези, които не са особено съгласни ние да бъдем част от Шенген, и на поредния Съвет (на ЕС) да бъдем посочени с пръст. Така че, аз съжалявам за това, че това заседание не беше по-добре подготвено, не беше обмислено и най-важното за мен -  тревогата, която всява във всички нас, българските граждани", коментира вицепрезидентът в гр. Банкя, където гостува на 15-ия конгрес на Националния съюз на трудово-производителните кооперации.

Йотова каза още, че не е чула достатъчно убедителни аргументи нито от противниците нито от застъпниците на това дерогацията да остане до 15 март:

"Още повече, както в както в мен, така и според мен в много български граждани, се затвърждава мнението, че тук като че ли избуяват и най-важни аргументи остават личното благоденствие и определени корупционни практики".

Заседанието на Съвета по сигурността беше свикано за обсъждане на рисковете за националната сигурност на България при незабавна отмяна на дерогацията за преработка на руски нефт от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че на Съвета е станало ясно, че Агенция "Митници" и Министерството на финансите в недостатъчно голям обем са контролирали доставките на преработена продукция по повод дерогацията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK