Йотова: Историята отреди така, че Никола Вапцаров да бъде разстрелван многократно

Снимка: Президентство

Вицепрезидентът участва във възпоменателното поклонение по повод 81 години от разстрела на Никола Вапцаров

„Историята отреди така, че Никола Вапцаров да бъде разстрелван многократно. Не с куршуми, а с думи. Политици с „присвоена демокрация“ твърдят, че за Вапцаров трябва да се говори малко и плахо, а не на висок глас за мъдростта и вярата на думите му. Това е посегателство върху собствената ни памет и идентичност. Тези хора кресливо отричат миналото и твърдят, че говорят от името на всички българи. В нашия политически живот да ругаеш миналото е цената на добре платена индулгенция за добро политическо бъдеще.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателното поклонение за 81-годишнината от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров, съобщават от прессекретариата на президентството.

„Каква беше вината на Вапцаров и неговите другари?! Идеалисти, повярвали в бъдещето на един по-красив и свободен свят, в който хората ще се равни, свят на вярата, свободата и достойнството“, посочи вицепрезидентът. Тя призова 81 години по-късно думите на Вапцаров да се препрочитат, защото в тях е мъдростта не само на миналото, а и на сегашното време. „Трябва да четем Вапцаров днес, когато живеем в свят, раздиран от конфликти и омраза, когато на няколко стотин километра от нас бушува с нищо неоправдана война. Трябва да изкореним думи като война и омраза и да върнем думите мир и справедливост“, подчерта Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че Вапцаров е поет от световна величина, превеждан на над 90 езика, удостоен с награда за световен мир. „Няма как да разстреляш поезия, в която има толкова много вяра в хората – най-голямото богатство на планетата, вяра във вечни ценности като свобода, справедливост, равенство, вяра в това, че някой ще предаде тези думи на „бъдещите хора“, изтъкна Илияна Йотова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK