Йотова беше гост на 150-годишнината на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Ново село

Снимки: Президентство

„Пътят на знанието чака вашите стъпки“, обърна се вицепрезидентът към учениците

На празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на 150-годишнината на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Ново село, област Видин. В школото се обучават 120 ученици, по-голяма част от които са със специални образователни потребности, от домове за деца, лишени от родителска грижа, с нисък социален статус. Училището работи по различни проекти, включително и с родители.

Ръководството е въвело и две професионални направления – логистика на товари и услуги и лозаро-винарство. „Далновидно ръководството се е обърнало към професионалната сфера, за да даде занаят на учениците“, посочи вицепрезидентът и определи като голяма грешка ликвидирането на техникумите, тъй като днес пазарът на труда страда от липсата на специалисти.

Илияна Йотова благодари на учители, родители, деца, местната власт и общността, че поддържат живо училището, защото „няма по-тъжна гледка от затворено с тежък катинар школо“. „Прекланям се пред труда на учителите, които се справят с всякакви трудности в малкото село, за да обучават и възпитават нашите деца, да развиват талантите им, да им дават бъдеще“, заяви в приветствието си вицепрезидентът.

„През 1872 г., когато още я няма българската държава на световната карта и българският народ е под робство, в Ново село отваря врати училище, благодарение на родолюбиви българи, които отделят и последния си залък за това дело. Помним и предаваме на децата си този светъл пример“, посочи Йотова и подчерта, че днес нямаше да я има свободна и независима България, ако не бяха православната вяра и образованието, които ни съхраниха през тъмните векове.

„Пътят на знанието чака вашите стъпки“, обърна се вицепрезидентът към учениците.

Илияна Йотова посочи, че Северозападният регион трябва да бъде приоритетен в програмите за излизане от кризата, в проектите за възстановяване. „Омръзна ни да слушаме за стратегии, техният успех е обратнопропорционален на перспективата пред хората тук. Време е за реална работа“, заяви вицепрезидентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK