Йорданова: Прокуратурата дължи отчетност на обществото, време е да започне да я дава

Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър в оставка обяви увеличение на заплатите в ГДИН и ГД „Охрана”

Прокуратурата дължи отчетност на българското общество и е време да започне да я дава. Понякога тя отказва информация дори за предварителни проверки, които не са следствена тайна. Това заяви правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова след посещението си във Врачанския затвор в петък. Там тя констатира лоши битови условия и заяви, че трябва спешно да се помисли за подобряването им, защото българските данъкоплатци плащат по искове, заведени от лишени от свобода.

Йорданова съобщи още, че още от този месец ще бъдат увеличени заплатите на служителите на Главните дирекции „Изпълнение на наказанията” и „Охрана”, съобщава Нова тв. Предварителните разчети сочели, че всеки от тях ще получи по 300 лв. повече. Процентното увеличение не било добър вариант, защото хората с по-ниски възнаграждения щели да получат и по-малка индексация.

Министърът в оставка коментира и казуса с експертизата за снимките на Бойко Борисов с кюлчета и пачки, огласена в Европейския парламент. 

„Изненадва ме различният подход, който Прокуратурата демонстрира в тази ситуация. Защо не информираха българските народни представители, а изпратиха документите в Брюксел”, запита Йорданова.

Тя коментира и актуалната политическа обстановка в страната. Тя определи като „мъдро държавническо решение” организирането на нов кръг от консултации от президента Румен Радев. Йорданова изрази надежда, че политическите сили ще седнат на масата за преговори отново и ще се разберат.

„По-добрият вариант е да има действащ парламент. При предсрочни избори следващото Народно събрание ще започне да действа ефективно чак през ноември”, отбеляза правосъдният министър. И допълни, че неприетите законопроекти ще засегнат всички сфери, а осем от текстовете са в сектор „Правосъдие”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//