Йордан Костов и Кирил Стойков откриха Ариана Аматьорска Лига 2012 в Благоевград

снимки: Ариана

В спортен комплекс „Арена Парк” в Благоевград с 960 аматьори футболисти днес стартира третото издание на националния турнир Ариана Аматьорска Лига. Футболните звезди на „Пирин“ от близкото минало Йордан Костов и Кирил Стойков-Зози откриха надпреварата, като изпълниха символично центъра в първия мач за годината – между отборите на „Великов 2011” и „Юнайтед-Тийм 93“.

Момчетата от „Великов 2011“ се наложиха с 5:2, като отбелязаха и първия гол в Ариана Аматьорска Лига за 2012 година. Йордан Костов се обърна към непрофесионалните футболисти с думите: „Поздравяваме всички с откриването на Ариана Аматьорска Лига 2012! Надявам се тази година турнирът да е още по-успешен и повече ентусиасти да се включат в срещите по градове. Благоевградският футбол доказа, че все още е на ниво, след като тимът на „Бенефис 2011” стана голям шампион на Ариана Аматьорска Лига през миналата година. Пожелавам успех да всички отбори и нека най-добрите победят ”.

За титлата в Благоевград се състезават 96 отбора с 960 аматьори футболисти. Миналогодишният шампион на града и голям шампион на Ариана Аматьорска Лига 2011 – съставът на „Бенефис 2011” ще се включи също в квалификациите. Момчетата от „Бенефис 2011” започват защитата на титлата си в събота (21 април) от 21:00 ч. на Терен 1 в спортен комплекс „Арена Парк”. Сред по-любопитните имена на участващи отбори са “Старите трапери”, „El Matador”, „Сибир 8”, „Котенцата”, „Лепиларите”, „Сбирщайн”, „Широк Център”, „Червен трактор” и „Водолаз”.

Тази година регионалният турнир в Благоевград ще се проведе в 2 етапа – 20-22 април квалификации и 04-06 май финална фаза. Спортен комплекс „Арена Парк” (ул."Даме Груев") ще посрещне първия етап в състезанието, а за финалите Ариана ще изгради специален мобилен стадион „Ариана Арена” в центъра на града на пл. "Георги Измирлиев". Атрактивното футболно съоръжение, уникално за България и Европа, е без аналог досега в страната и разполага с изкуствена тревна настилка от най-ново поколение и трибуни за 500 души.

Ариана Аматьорска Лига се провежда за трета поредна година по инициатива на най-продаваната марка бира от 2009 г. насам.  Турнирът се провежда в 8 града на България в периода април-юли, а регионалните шампиони и техните подгласници ще представят своите градове на големия финал през юли. За да затвърди високото ниво на професионална организация, които предоставя Ариана, тази година форматът на състезанието е адаптиран, така че възможно по-голям брой отбори да вземат участие в квалификациите по градове. Надпреварата се провежда на 2 етапа – квалификации тип директни елиминации в петък, събота и неделя (участват всички регистрирани), и групова фаза с финал в неделя (16 отбора, класирани от първия етап).

И през тази година голямата награда за големия шампион на Ариана Аматьорска Лига е демонстративен мач срещу професионалния шампион на България за сезон 2011/2012 г. През 2012 г. Ариана иска да създаде възможности за по-голяма изява на всички талантливи аматьори и затова обявява специалната награда във всеки град: „талант на турнира“. Осемте таланта, победители от всеки град, ще се съревновават помежду си на големия финален турнир на Ариана, за титлата „национален талант на Ариана Аматьорска Лига 2012“. Талантът на турнира ще прекара пробен период в лагера на шампиона на България в А-група за сезон 2011/2012. Той ще има уникалния шанс да се бори за възможността да стане професионален футболист.

Тази година Ариана Аматьорска Лига 2012 се организира под патронажа на президента на Българския Футболен Съюз и член на Изпълнителния комитет на европейската футболна централа UEFA Борислав Михайлов. За професионалното ниво на организация, затвърдено от началото на надпреварата, ще се грижи екип от 8 футболни съдии и 4 делегати, осигурени от БФС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK