Живеещи на ул. „Митрополит Борис“ и ул. „Христо Силянов“ с подписка в подкрепа на Община Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Те благодариха на кмета Илко Стоянов за усилията му да запази домовете им

Кметът на Благоевград Илко Стоянов се срещна с жители, живеещи на ул. „Митрополит Борис“ и „Христо Силянов“, чиито домове подлежат на отчуждаване и премахване, съгласно застроително-регулационен план, одобрен със заповед през 1994 г.

За да бъде решен този дългогодишен проблем за стотици благоевградчани, кметът направи предложение за изменение на плана, което бе прието от Общински съвет, но впоследствие бе върнато от областния управител. Това наложи повторно гласуване на точката по време на извънредна сесия.

В рамките на срещата, инициирана от благоевградчани, присъстващите връчиха подписка в подкрепа на действията на Общинска администрация и Общински съвет, като отправиха молба към кмета същата да бъде предоставена и на областния управител.

„Вие сте единственият градоначалник, който се зае с този сериозен проблем. Благодарим за единодушието по въпроса и на ОбС. Надяваме се да се намери воля и да доведем нещата докрай. Това са домове на поколения благоевградчани, това са домовете на нашите родители и нашите деца. Предвид ситуацията в момента ние не можем да направим дори ремонт у дома, не можем и да спим спокойно, при мисълта, че домът, в който сме се родили, утре може да го няма“, заяви Галя Дюлгерова.

От своя страна кметът Илко Стоянов подчерта, че силно се надява, областният управител да прояви разум и да не връща повторно решението, особено след като хората гласно изразяват своите мотиви.

„Само заедно можем да се справим със създалата се ситуация.  Оказа се, че юридическият проблем е решим, макар и нормативната база да е трудна. Истината е, че  когато има воля, можем да постигнем всичко. Хубавото е, че сега областният управител може да чуе мотивите лично от вас. Трябва да загърбим политиките, в името на обществения интерес. Надявам се областният управител да прояви разум и този път да не обжалва мотивите в съда, което означава, че ще можем да преминем към възлагане на поръчка и Общината да започне да изработва необходимата документация, за да решим проблема веднъж завинаги“, заяви кметът Илко Стоянов.

Той бе категоричен, че ако се наложи предложението ще се прегласува от Общински съвет до момента, в който бъде постигната целта.

Според досега действащите документи двете улици са предвидени за разширяване, но за да бъде реализирано подобно намерение част от сградите в района следва да бъдат премахнати, предвид обстоятелството, че регулационните линии преминават през тях.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK