С приготвянето на вкусното домашно и традиционно за целия Гоцеделчевски регион ястие трахана, което е предпочитана закуска през всички сезони на годината се заеха през промеждутъка от свободното си време между копаенето и брането на тютюна сръчните жени от хаджидимовското село Абланица.
За трудолюбието на жителките на Абланица се носят легенди. Твърди се, че те не остават без работа и използват всеки свободен ден, за да заредят домакинствата си с всичко необходимо за изхранване на семействата си.
Домашно приготвените от сръчните абланичанки тестени изделия като трахана, юфка, кускус, макарина и други не липсват в нито една къща както в Абланица, така и в повечето домове в неврокопските села.
През работния сезон от пролетта до есента, когато полската работа отнема на домакините времето за готвене, набързо приготвената трахана освен вкусна закуска и пикантна вечеря, често присъства и на обедните трапези. Затова жените от хаджидимовското село са категорични, че с домашна трахана и юфка трябва да се зареждат периодично кухните във всяка къща, въпреки че приготвянето им е трудоемко и за него трябва време.
Така обективът на ИНФОМРЕЖА попадна на Емине Шаматарова, Шерифе Хавальова и Барие Кукударева, които се бяха кооперирали в приготвянето на вкусна трахана, която да им стигне чак до зимата. Любезните домакини от Албаница споделиха, че за една доза трахана са необходими два пакета бяло пшенично брашно, половин пакет царевично брашно, 750 грама кисел айрян или вода, една бутилка домашен доматен сок и 10-15 наситнени сухи червени чушки.
Самата технология на обработка се състои в това, че от всички продукти се замесва тесто, което се оставя да втаса в подходящ съд, като всеки ден тестото се меси и тази процедура се повтаря всеки ден в продължение на около две седмици, докато сместта ферментира.
След ферментацията тестото се накъсва на малки парчета и се оставя да изсъхне на слънце върху предварително постланите чисти покривки на тераси или дворни плочници. Последната процедура по приготвянето на траханата, преди да бъде прибрана, е стриването на изсъхналите на слънцето тестени парчета, след което цялото количество се пресява през сито.
Приготвянето на траханата за консумиране е лесно - във вряща вода се сипват няколко шепи от сухата смес. Тя е готова буквално след минути, когато в съда остане само сварената трахана, без вода, споделиха жените от Абланица, като изрично подчертаха, че майсторлъкът за вкусното ястие си остава в запръжката, която ако е направена с ароматно домашно масло и червен пипер, траханата става превъзходна.