Изложба разкрива тайните за красотата на румънките от 1800 г. досега

Снимка: Мартина Ганчева - БТА

Тя е експонирана в един от големите търговски центрове в Букурещ

Изложба на красотата беше открита в един от големите търговски центрове в Букурещ. Тя e посветена на месеца на жената, съдържа 500 експоната и може да бъде разгледана до 25 март напълно безплатно. 

Мини музеят е като пътуване във времето и проследява добре познати или по-малко известни стандарти и практики за красота в Румъния от междувоенния период до втората половина на XX век. По рафтове и във витрини са подредени кутийки от пудри и кремове, които обещават перфектен тен и премахване на бръчки, флакони от парфюми с атрактивен дизайн, опаковки от копринени чорапи, гребени, огледала, ветрила, артикули за лична хигиена и грим, шапки, портмонета, бижута, часовници, снимки, модни списания. 

„Сред най-ценните изложени продукти са парфюмите на кралица Мария (Mon Boudoir и Quelques Fleurs Royale). През 1922 г. тя е смятана за "най-красивата кралица в Европа" и става рекламно лице на няколко козметични продукта, сред които пудра и тоалетна вода. Влиза в историята като първия член на европейско кралско семейство, който някога се е появявал в реклама. Ароматът на виолетки й бил любим, а предпочитаният от нея парфюм бил с ванилия, роза, сандалово дърво и виолетки“, разказват за БТА организаторите на изложбата. 

От нея научаваме още, че първите гримове в Румъния се появяват през 1820 г., че един от първите румънски сапуни е създаден през 1886 г. от индустриалец от Галац, че първият конкурс за красота в Румъния се провежда през 1906, а Мис Румъния  - Зойка Дона, за пръв път се явява на световен конкурс за красота през 1930 г. 

Изложбата разказва и за времето, когато всички в Румъния се обличали еднакво и се забавлявали еднакво. „Комунистическата партия решава, че трябва и да миришат еднакво. Това е времето, в което вносът на козметични продукти и парфюми е спрян и една нова румънска индустрия разцъфтява. Местната фабрика „Мираж“ започва да произвежда 170 парфюма и тоалетни води. Появяват се аромати с нежни имена като Чар 16, До Ре Ми, Мис Мираж, Домино, Фина лавандула, разбираме от един от надписите.

Мини музеят на красотата включва и специална галерия, посветена на известни румънски жени, сред които гимнастичката Надя Команечи - първата, на която е дадена най-високата оценка 10, румънското сопрано Хариклеа Даркле - първата, която изпълнява ролята на Тоска през 1900 г. в Рим, София Йонеску-Оргезяну – първата жена неврохирург в света, Флорика Багдасар – първата жена министър на Румъния, Смаранда Брееску – първата жена парашутист на Румъния, Ирина Бурная – първата жена, прелетяла над Карпатите.

Специално внимание е отделено и на Ана Аслан, смятана за един от пионерите на световната медицинска геронтология. Тя изобретява Gerovital H3 - първият медикамент, който забавя процеса на стареене и става известен като "еликсир на младостта", търсен от личности като Джон Кенеди, Елизабет Тейлър, Тито, Хо Ши Мин и Чарли Чаплин. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK