Излагат за поклонение ковчега с Елизабет Втора в британския парламент

Снимка: ЕПА

Всички най-близки приближени на кралицата ще вървят зад ковчега

Днес след обед с тържествена процесия ковчегът с тленните останки на Елизабет Втора потегля от Бъкингамския дворец към парламента, където ще бъде изложен за поклонение в залата Уестминстър. Внуците на покойната кралица – принцовете Уилям и Хари, ще вървят редом с техния баща крал Чарлз Трети зад ковчега.

Процесията се очаква да продължи точно 38 минути и в 17 часа българско време ковчегът вече да е в най-старата зала на парламента, строена преди повече от 900 години. Ще последва кратка 20-минутна служба, ръководена от архиепископа на Кентърбъри, съобщава БНР.

Всички най-близки приближени на кралицата ще вървят зад ковчега, но медиите обръщат особено внимание на присъединяването на Хари и Меган към Уилям и Кейт.

За първи път двамата братя се появяват заедно публично на официално събитие след погребението на техния дядо принц Филип през април миналата година. Двамата бяха на благодарствената служба в катедралата "Сейнт Пол" през юни по време на празненствата за Платинения юбилей на кралицата, но седяха на противоположни места. Определено се наблюдава затопляне на отношенията.

В своето първо обръщение към нацията Чарлз Трети каза топли думи за Хари и Меган, а в понеделник Хари изрази огромно желание да почете новата роля на баща си като крал.

В Лондон се стича огромно множество от хора за процесията. Вземат се всички мерки за сигурност за нормалното ѝ протичане.

От Министерството на културата предупредиха, че онези, които искат да видят ковчега на кралицата, трябва да са подготвени да стоят на опашка около 30 часа.

Ковчегът ще бъде изложен за поклонение пълни четири дни до вечерта преди погребението, което ще се състои в Уестминстърското абатство на 19 септември.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//