Изкуственият интелект е напът да замести ръчния труд, каза Нинова по повод 1-ви май

Източник: БСП

Работещите бедни у нас са 400 000 души

Икономиката се дигитализира, изкуственият интелект е напът да замести ръчния труд. Но основни проблеми тежат над човечеството и стават все по-големи. Това са бедността и неравенството. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод 1-ви май - Деня на труда и на работническата солидарност, и деня на свободния, на левия печат.

Началото е поставено в далечната 1886 г. в Съединените американски щати с първата организирана стачка за 8-часов работен ден, припомни тя.

В България над милион и половина живеят под прага на бедността, а модерният свят роди ново понятие - "работещи бедни". Дори тези, които се трудят, не могат с изкараните пари да посрещнат най-належащите нужди на живота си, обобщи политикът и посочи, че врагът на левицата е паралелната държава. "Нашият враг е задкулисието, изградено от Борисов в последните 10 години", каза Нинова.

Тя посочи приоритетите:

Първо - независими от никакъв интерес и неподвластни на никакво задкулисие хора да продължат до разграждането на модела "ГЕРБ" и "Борисов".

Второ - умни хора, опитни хора, с решения за социални, икономически и здравни антикризисни мерки само с една грижа - грижа за хората, за икономиката и държавата.

Трето - смели хора, които да направят същинска съдебна реформа - не просто едните да излязат от съдебната система, за да влязат други на тяхно място, а да направим такава реформа, че да гарантираме справедливост. Справедливост за всеки - независимо от пол, беден, богат, политик - всеки да получи това, което заслужава по делата си.

И четвърто - визионери ни трябват, каза Нинова.

По думите на лидера на БСП - София, Калоян Паргов, достойният труд трябва да гарантира достоен живот. "Днес е тъжен празник", констатира Калоян Паргов на празненството в Борисовата градина в София.

България вече е на незавидното 112-о място по свобода на словото в света, като тази година отстъпи още една позиция назад", припомни той и каза, че всяко отстъпление от тази свобода е присъда за държавата ни.

Депутатът от "БСП за България" Благовест Кирилов цитира американския президент Дуайт Айзенхауер: "Само глупак може да премахне правото на избор на трудещите". В България все още експлоатацията на труда е често срещано явление, каза народният избраник. Работещите бедни у нас са 400 хиляди души. 270 хиляди от тях са хора до 50 години, които трябва да отглеждат деца. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK