Изграждат Общностен център и нова детска площадка в Благоевград

Снимка: Община Благоевград

Кметът Илко Стоянов направи първа копка

С официална церемония и първа копка кметът Илко Стоянов постави началото на дейностите по изграждане на Общностен център и нова детска площадка в Благоевград.

По време на събитието бе отслужен и водосвет за здраве от отец Ангел.

„Днес правим основна стъпка към реализацията на един много смислен проект. Уязвимите групи в нашето общество се нуждаят именно от едно такова място, на което да обменят информация, да комуникират, за да има едно нормално социално общество. Благодаря на всички, които положиха усилия този проект да се случи“, каза по време на церемония кметът Стоянов.

На събитието присъстваха още Мария Петрова - заместник-кмет по икономика, финанси и европейски проекти, Емилия Халилова - директор на дирекция „Социална и жилища политика“, Миглена Михайлова - координатор на Сдружение „Л.И.Д.Е.Р. – личностни идеи и действия за ефективни решения“, представители фирмата изпълнител и граждани.

Бъдещият Общностен център, който ще бъде изграден на ул. „Свобода“ № 12-14 в Благоевград, ще обединява различни услуги, насочени към хора от рискови групи, в това число и роми. Подкрепата, която ще бъде осигурена в Центъра ще бъде с комплексен характер. В него ще се работи в посока превенция за отпадане от системата на образование и обучение, мотивиране за завършване на средно или по-висока степен на образование, придобиване/повишаване на професионална квалификация, включване в заетост и подкрепа на семейството – мотивация за осигуряване на среда за живот, отговаряща на утвърдени стандарти, повишаване на родителски капацитет, използване на обществени услуги и др.

Сградата на Общностния център ще бъде изградена на едно ниво, а в нея ще бъдат разположени зали за индивидуална и групова работа, работни и санитарни помещения. Ще бъде осигурен и достъп за хора в неравностойно положение. Ще бъдат изградени още детска площадка и паркинг, а околното пространство ще бъде облагородено.

Общностният център и детската площадка ще бъдат изградени по проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“, финансиран по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Общата стойност на обекта е 417 240,00 лв. с ДДС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK