Ивица Дачич: Твърденията, че Сръбската православна църква пренася оръжия в Косово, са неверни

Снимка: 24 часа

Така външният министър на Сърбия отговори на Алиша Кърнс от Британския парламент

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич каза днес, че изявлението на британския депутат и председател на комисията по външна политика на британския парламент Алиша Кърнс, че Сръбската православна църква участва в контрабандата на оръжия от Сърбия към Косово, е част от пропагандната война, която се води срещу Белград и цели да изгони Сръбската православна църква от Косово, предаде агенция Танюг.

„Това е нов начин за разширяване на обвиненията (по адрес на сърбите), които продължават от години, и повече от 10 години се повтаря, че Северно Косово е криминализирано, а сега е включена и Сръбската православна църква. Тя е една от пречките за тях, защото Сръбската православна църква е много важна за оцеляването на нашия народ и е необходимо тя да бъде идентифицирана с престъпниците”, каза Дачич пред телевизия Пинк.

Британският депутат Алиша Кърнс предупреди тази седмица, че контрабандно се пренасят оръжия от Сърбия в линейки до православни църкви в Косово. В дебата, проведен във вторник в британския парламент, тя каза, че КейФОР е наясно с това.

Дачич добави, че такова обвинение е част от обща атака срещу Сърбия и сръбския народ и че веднага след публикуването му е имало реакция и е поискано обяснение от външното министерство на Великобритания.

„Не получихме писмен отговор, а устно ни беше казано, че това не е официалната политика на британското правителство и че Кърнс не може да говори от името на правителството, а британското правителство няма конкретни доказателства за казаното от нея“, посочи още той.

Дачич подчерта, че мироопазващите сили на НАТО в Косово обявиха вчера, че нямат доказателства за изнесените от Кърнс твърдения. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK