Иванов: В момента горските стопанства дават дървесина на фирми, които после препродават скъпо

Снимка: БСП

Ще внесем законодателни промени местното население да получава с предимство дърва

"Задължение на държавните горски стопанства е да снабдяват хората с дърва. Друг е въпросът защо те не го правят." Това заяви народният представител от "БСП за България" и бивш земеделски министър Иван Иванов в предаването "Добър ден, България" на радио "Фокус".

"Добивът на дървесина продължава с пълна пара, но количествата, които са заявени от местното население, не се изпълняват", посочи той.

"В момента карат държавните горски стопанства да не дават тази дървесина на местното население, а да я дават на фирми, които после препродават на по-скъпа цена. Това е озадачаващото, защото подписът на министъра стои под справка, според която има достатъчно дървесина към 26-ти октомври", коментира Иванов.

 "Като парламентарна група ще инициираме промени в Закона за горите, където изрично да се запише държавните горски стопанства да дават с предимство добитата дървесина на местното население", подчерта социалистът.

 Той коментира още, че цените на държавните горски стопанства не са се променили, като най-високата цена там е 50-60 лв. на кубик, но  в същото време в частните складове се продава на над 200 лв. Депутатът от левицата призова правителството да влезе в ролята си и да спре спекулата.

"Има нужда да се прецизира нормативната уредба, защото бяхме свидетели на много места, където политически се спекулира с доставката на дърва", смята Иван Иванов.

По неговите думи служебният кабинет, въпреки че в неговите прерогативи не би трябвало да влизат реализирането на кадрови политики, е направило изключително много смени в държавните горски стопанства. "Това допълнително доведе до стрес в системата и до забавяне на доставките. Вероятността за подаване на грешна информация нагоре и липсата на контрол е налице и е възможно и това да е причината за това, което се случва", каза още Иванов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//