ЮЗДП и Община Белово в спор за 187 000 дка гори

Инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП - Благоевград, снимка: infomreja.bg, архив

До края на месец март се забранява транспортирането на дървесина от горски територии в обхвата на „ДГС Белово”, като няма да се пречи на фирмите, спечелили обекти за добив, да  продължат да работят.

За това се споразумяха на среща днес директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов и кметът на Община Белово Костадин Варев.

Срещата беше по инициатива на ръководството на ЮЗДП, а поводът – изясняване на ситуацията във връзка с възникнал спор между Община Белово и държавата за собствеността върху 187 000 дка горски територии, стопанисвани от „ДГС Белово”. 

Казусът с горите там е от 2010 г., когато Пазарджишкият Окръжен съд признава собствеността на държавата върху горските територии, стопанисвани от “ДГС Белово”.

През 2013 г. и Върховният касационен съд потвърждава, че горите са държавна собственост. Същевременно от община Белово твърдят, че имат друго решение, което им дава основание да смятат, че горите са общинска собственост.

Възникналият правен спор не бива да създава напрежение, което да се прехвърля върху работещите в стопанството и фирмите, каза след срещата кметът на Белово Костадин Варев.

Той изрази задоволство от конструктивния диалог и изключително разбиране от страна на ръководството на Югозападното държавно предприятие и подкрепи постигнатото днес споразумение.

Имаме правен казус, който препятства нормалната работа на дърводобивните фирми на територията на “ДГС Белово”. Затова търсим разумно и за двете страни решение, което да не доведе до сериозни икономически загуби, коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

 

КОМЕНТАРИ

Хм17:14 - 11.03.2015
Много ме кефи да чета коментари от Перник, Дупница, Самоков и Кюстендил...Хубавото е, че поне с успех въвеждат кода за спам проверка...Браво!
aisha17:12 - 07.03.2015
Требва Канзата да облече жена му за да му обраща внимание . Тя ле го траси само за пари . Па той от дека ги вади тия пари Богдановия да каже, Пенчовия и Асен . Сичките е ощавил даже и Майорския . Та после джипове апартаменти коли . Тоа театър дето го играа с жена му край нема .
111114:34 - 07.03.2015
защо вече не се говори за тъи наречените ОБЩИНСКИ ГОРИ в Белица.Директора е от ДПС и си трае,за да си крадат заедно с зам. кмета-ВЕЧНА ДРУЖБА-КАНЗА–ГЪДЖАТА.Да го духа народа...па то един народ-мърша.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK