Италия и Германия разрешиха откриване на сметки в рубли за купуване на руски газ

Снимка: Infomreja.bg

Русия спря доставките на газ за Финландия

Германия и Италия са казали на компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, казаха източници на Ройтерс.

Според два източника, на германските вносители на газ е било заявено от Берлин, че могат да откриват сметки в рубли, стига плащанията, които правят към "Газпромбанк", да не са в руската валута, предава БТА.

Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала по въпроса в тясна координация с ЕС.

Италианското правителство също е контактувало с Европейската комисия и е получило разяснения как да купува руски газ законно, заяви пред Ройтерс висш правителствен източник. Това е станало преди италианската енергийна компания "Ени" (Eni S. p. A.) да съобщи във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли, допълни източникът.

България, заедно с Полша и Финландия отказаха да изпълнят искането на Москва вносителите да плащат за газа през сметки в рубли в "Газпромбанк" и доставките им бяха спрени.

Други държави-членки също не желаят да насочат компаниите си към действия, които биха могли да доведат до загуба на жизненоважни доставки на руски газ, който отоплява домове и захранва фабрики.

Брюксел даде два комплекта писмени насоки как да се купува руски газ, без да се нарушават санкциите, но законният път остава не съвсем ясен, тъй като служители на ЕС също посъветваха фирмите на среща при закрити врати да не отварят сметки в рубли в "Газпромбанк".

Русия спря доставките на газ за Финландия. Това е поредната ескалация на спора със Запада за начина на плащане на синьото гориво. От „Газпром” са прекратили притока за страната в 07:00 часа тази сутрин българско време.

Финландските власти потвърдиха новината, но висш правителствен служител обясни, че няма да има нарушение на подаването на гориво за потребителите. Хелзинки внася газ от Русия, но той е по-малко от една десета от общото потребление. Миналата седмица Москва прекрати и подаването на електроенергия към Финландия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK