Испанската полиция конфискува внесени от Украйна антични бижута, оценени на 60 милиона евро

Снимка: Infomreja.bg

Иззетите бижута имат голяма историческа стойност

Испанската полиция иззе внесени от Украйна антични бижута, чиято стойност се оценява на около 60 милиона евро, предаде ДПА.

Акцията, при която са задържани трима испанци и двама украинци, един от които е православен свещеник, беше проведена в сътрудничество с украинските власти.

Помощ за оказали също България, Република Северна Македония, Албания и Република Кипър, отбелязва Франс прес.

Конфискувани са 11 бижута, сред които златен колан, украсен с орнаменти във формата на глави на овни, и майсторски изработени верижки, обсипани със скъпоценни камъни, датиращи от времето на гръцко-скитската култура между VIII и IV в. пр.н.е., посочва ДПА.

Скитите са обитавали номадските земи на север от Черно море, които попадат на територията на днешна Украйна и Южна Русия, отбелязва ДПА. 

Иззетите бижута имат голяма историческа стойност и за последен път са би изложени пред широката общественост в Киев между 2009 и 2013 г. 

Според полицията те са били изнесени незаконно от Украйна преди май 2016 година. Задържаните хора са заподозрени в участие в престъпна група, която е възнамерявала да продаде ювелирните изделия. Предполага се, че арестуваният свещеник е подготвял фалшиви документи, с които да представи колекцията като църковна собственост, но засега разследващите не дават информация за коя точно Църква в Украйна става въпрос.  

Предстои бижутата да бъдат предадени за експертиза на испанския Национален археологически музей и по-късно ще бъдат върнати в Украйна. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK