Инж. Атанасов: Община Кюстендил осигури 50 млн. лв. за капиталови разходи

Снимка: Община Кюстендил

Близо 48 млн. са осигурени за строително монтажни работи

„Вчера беше приет Бюджета на Република България за 2024 г. на второ четене в Народното събрание, като в него са залегнали всички проекти, за които споменахме, че кандидатстваме за сумата от 50 млн. лв. и с радост можем да кажем, че проектите за тези пари ще бъдат осигурени в бюджета на държавата, съответно и в общинския бюджет за 2024 г. като капиталови разходи.“

Това съобщи по време на пресконференция кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Той уточни, че за краткия срок, с който е разполагало новото ръководство на общината, от 10 ноември до сега, са направили немислимото - осигурили са финансов ресурс за повече от 50 млн. лв.

„Смятам, че такъв ресурс за капиталови разходи до сега не е осигуряван за община Кюстендил, а още повече за месец и половина“, категоричен е инж. Атанасов.

Близо 48 млн. са осигурени за строително монтажни работи, останалите средства са за проектиране.

Инвестиционният проект за галерията „Владимир Димитров - Майстора“ е на стойност около 22 милиона лева. Той предвижда вътре да има концертна зала, каквато до момента няма. „ Смятам, че това е изключително важно за нашата община, проект който от години не може да бъде завършен и най- накрая ще се случи. Това ще бъде перлата в короната на Кюстендил“, коментира инж. Атанасов.

Друг важен проект е този за реконструкция и обновяване на зоопарка в местността Хисарлъка.

„Инвестиционният проект е в размер на 5 млн. лв. и предвижда изцяло нови клетки, алеи и съоръжения. Ще бъде сменен изцяло облика на зоопарка“, посочи инж. Атанасов.

Включени са и проектите за основен ремонт на сградата на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, проектиране и авторски надзор на социални жилища за социално слаби и малцинствени групи“, проектиране и авторски надзор на многофункционална Спортна зала, проектиране и авторски надзор за основен ремонт на сградата на ОДК, основен ремонт на покрив и вътрешно преустройство на общежитие „Бор“.

Община Кюстендил е получила финансиране и за изработката на инвестиционен проект за външните пространства, изкуственото осветление и спортните съоръжения на стадион Осогово.

Проблем при проекта за многофункционалната зала може да се окаже липсата на подходящ терен.

Кметът прогнозира, че строителните дейности могат да започнат през първото полугодие на 2024 г.

„Искам да изкажа благодарност към правителството на Република България и към премиера акад. Николай Денков за съдействието и осигуряването на средствата от бюджета“, допълни инж. Атанасов.

„Искам да изкажа благодарности и към основната роля на народния представител Георги Стамов, с когото през последните две седмици поддържахме непрекъснат контакт за проектите. Считам, че това, което направихме, е безпрецедентно и нашите съграждани тепърва ще усетят резултатите от включването на проектите в държавния бюджет“, каза зам.-кметът Кристиян Иванчов. Инж. Атанасов също изказа благодарност към Георги Стамов.

„Тук е мястото да изкажа заслужени благодарности към народния представител Христо Терзийски, който указа съдействие за няколко от проектите да бъдат финансирани още в първия етап и също да изкажа благодарност към народния представител Димчо Димчев, който също се застъпи и указа съдействие за един от проектите, които сме разработили за финансиране и ще бъдат финансирани. Благодаря и на тях за активната роля“, каза инж. Атанасов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK