Инициаторът на "Изпрати българска книга в Македония": Това е репресия! Трябва да спре!

Снимка: Infomreja.bg

Той поясни, че тези граждани имат българско самосъзнание

Македонската служба за безбедност (национална сигурност) привиква на "разговори" мои съратници в РС Македония и ги държи по 3-4 часа да чакат, след което разпитват за мен и за нашите инициативи, като Изпрати българска книга в Македония.

Отсега ви казвам, господа агенти, нищо няма да постигнете, никого няма да уплашите! Губите си времето, ние не внасяме пушки, за да привиквате моите приятели. Националната сигурност на РС Македония е смешна. Ако това продължи ще поискам реакция на Външно на България, привикваните и притеснявани хора са български граждани!

Това написа преди 22 часа в профила си във фейсбук Виктор Стоянов – създател на инициативата, с която българската литература да се прочуе сред македонското население без значение от етноса и религията на читателя. Инициативата започва от началото на декември 2020 г. От известно време през МнВР съвместно със Стоянов книги са разпространявани в РСМ при регистрация на граждани в българското посолство, който получават книга и българско гражданство.

Виктор, с който ИНФОМРЕЖА ви запозна при друга негова инициатива за връщане на мощите на цар Самуил в България, е подал сигнал до външното ни министерство с подкрепата на евродепутата от ЕНП – Андрей Ковачев.

От прес службата на МнВР обявиха:

В Министерството на външните работи постъпи сигнал от организатора на гражданската инициатива „Изпрати българска книга в Република Северна Македония“ Виктор Стоянов, според когото службите за сигурност в Република Северна Македония оказват натиск върху местни граждани, получили книги от инициативата.

Според сигнала става дума за редица такива случаи – в Битоля, Кочани и Ресен.

В тази връзка на дипломатическите представителства в Република Северна Македония са дадени указания да направят проверки за всеки конкретен случай и да предложат варианти за реакция на българската страна.

„Македонската служба за национална сигурност, с ръководител Виктор Димовски, са започнали привикване на десетки граждани, които са получили книга от инициативата“, заяви пред ИНФОМРЕЖА Виктор Стоянов.

Той поясни, че тези граждани имат българско самосъзнание, но по „паспорт“ имат двойно гражданство – българско и северномакедонско.

Те са хора, които искат да четат българска литература, но са привиквани по районни управления, ходили агенти на Националната сигурност по техните работни места и са ги разпитвали защо четат български книги, какво искат, кой съм аз и каква е тази инциатива. Предупредени са да внимават и да не взимат български книги, да не комуникират с мен и да не получават повече книги, казва Стоянов.

Той добави, че в разпита на гражданите е бил задаван въпросът „Като какъв ще се определиш етнически на преброяването на населението?“, което ще се състои на 4-и април.

Този въпрос е смущаващ и незаконен, особено зададен от агент на НС. Те са били заставени да не се запишат като българи, защото ще си имат проблеми. При един от гражданите е обяснявано, че българите са вражески народ, зверове, убивали македонци. Били наричани дори „предатели“, казва Стоянов.

Той е категоричен, че две седмици преди началото на преброяването на населението, агенти на НС заплашват населението.

За 10 дни са привикани 34 души. Според Стоянов има и други, но се страхуват да го споделят, че са привиквани.

Досега Инициативата е раздавал над 1500 книги на 564 души чрез македонска куриерска служба.

„Подозирам, че информацията, че граждани получават български книги, е подадена до агентите именно чрез службата“, казва Стоянов.

Той заяви, че очаква от МнВР да покаже подкрепа към граждани с българско самосъзнание.

От проверката очаквам да вдъхне вяра у хората, които четат български книги. Дори не споменавам етническата принадлежност. Явно тя обаче има значение за македонските служби, заяви Стоянов.

Право е на хората да имат етническо съзнание, самоопределение и българска книга. Дори и книга да бъде пожелана от македонец с албанско съзнание, то той ще я получи, казва Стоянов.

Той сподели, че северномакедонците основно пожелават да четат Талев, който е родом от Прилеп.

„Това, което се извършва, е репресия, затова МнВР започва проверка и са уведомени европейски институции. Това е против Хартата за правата на човека“, категоричен бе Стоянов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK