Художникът Али Скендеров рисува не само с бои, но и с пясък и камъчета

Снимки: личен архив

С най-голямо удоволствие създава Римска мозайка

Али Скендеров е човек, роден с голям талант. Той е от онези даровити художници, които, макар и самоуки, рисуват по-хубаво от мнозина със специално академично образование.

Роден е преди 45 години в село Кочан, където завършва гимназия. В рода му художници няма. Като дете е обичал да помага на дядо си – майстор самарджия. Сега живее в Сатовча.

Интересувам се кой е открил таланта му и имало ли е в неговия живот художник, от когото се е учил.

Най-напред забеляза таланта ми моята учителка по рисуване Албена Поюкова. Имаше в село и един художник - Цанко Маджирски, който ми показа някои неща още когато бях дете. За съжаление той вече не е между нас. Учил съм се и от друг местен художник – Иво Кеналиев.

На въпроса как са гледали родителите му на тези негови занимания, насърчавали ли са го, отговаря:

По-скоро не ми пречеха. Аз си бях достатъчно насърчен.

А какво предпочиташ да рисуваш? – продължавам с въпросите.

Портретите ми са любими, но и натюрморти, пейзажи също. Рисувам предимно с маслени бои, защото става наистина стабилно и устойчиво във времето. Може, разбира се, и с акрилни.

Известен си и като майстор на картини от пясък, а и на така наречената Римска мозайка. Кое се създава по-трудно?

Най-трудоемка е Римската мозайка. По нея се запалих по време на екскурзия до Рим. Видях я в коридора на една базилика. Всъщност оттогава започнах да я усъвършенствам, иначе я правех и по-рано. За първи път видях такава мозайка в заведение на мои познати, но дотогава лепях само хоризонтално и вертикално, по-късно започнах да правя извивки, все едно рисувам с четка. Лошото е, че по време на работа хвърчат малки камъчета.

Как си набавяш камъчетата?

Намират се тук, в нашия Чеч. Обработват се с машина и се лепят. Тези мозайки показах на една испанка, която попадна тук. Тя пък ми показа изкуството с пясък. Впоследствие аз го усъвършенствах и имам вече мой стил. Бих казал, че рисувам по най-трудния начин.

Създаването на кой от трите вида картини ти доставя най-голямо удоволствие?

Римската мозайка. Трудно е, но има един момент - лепиш камъче по камъче и започва да се получава фигура със светлосянка… Това наистина е удоволствие за мен.

Как хората възприемат направените по нетрадиционен начин картини?

Много ги харесват. По-различни са. Лично се убедих в това от изложбите, които имах досега.

Ти се занимаваш и с търговска дейност. Рисуването хоби ли е за теб?

Да, хоби, което обичам и затова му отделям много време. Рисувам почти всеки ден. Хората харесват картините ми, някои си купуват. Рисувам и по поръчка.

Имаш ли последователи?

Имам. След като им показах моето изкуство, и те вече се занимават с това. Но, разбира се, всеки си има свой стил. Радвам се, че и деца проявяват интерес и се опитват. Дъщеря ми също рисува, но само с бои. Винаги е добре, когато има на кого да показваш и кой да продължи създаденото от теб.

 

КОМЕНТАРИ

Марин Маринов14:32 - 01.05.2022
Страхотен художник! Поздравления, приятелю!
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK