Мисия възможна е съставянето на нова управленска формула с мандата на "Продължаваме промяната" при първото връчване на проучвателния мандат за съставяне на правителство. Увереност в това изрази съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който коментира въпроса след срещата между Корнелия Нинова и Кирил Петков, на която червеният лидер потвърди поставения вчера ултиматум - БСП замразява преговорите с ПП и няма да подкрепи правителство, ако кандидатът за премиер отново е Петков.

Освен това - "Демократична България" били готови да вземат участие и в сформирането на "експертен кабинет", в който не присъстват видни политически фигури, съобщава news.bg.

"Очевидно е, че необходимата подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат може да се събере. Тук даже не става въпрос за фигурата на възможния министър-председател, а като цяло да се намери формулата. Дали ще става дума за ново правителство политическо, което да си постави за цел да довърши мандата или да бъде с по-ограничен хоризонт и дневен ред, което да реши най-спешните проблеми. Бихме обсъждали и такъв вариант, който съответно би изместил фокуса към експертни фигури, а не толкова върху политически лидери", каза Иванов.

Конституционна реформа - това постави като важна цел пред евентуално бъдещо управление още той, подавайки ръка и на опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". "Това дава възможност за търсене на едно по-широко мнозинство, разбира се, ако се фокусираме върху такъв тип формула, това означава да преминем към много по-диалогичен режим, в това число с опозицията. Мисля, че това внимателно трябва да се обсъди, в крайна сметка топката е в полето на мандатоносителите."

По-важно е да бъде обсъдена и изчистена именно формулата, върху която ще се гради кабинет, като след това да се говори за конкретни имена, подчерта още лидерът на "градската десница".